PERSONALITATEA ZILEI – PICTORUL NICOLAE MILORD

Astăzi, 11 noiembrie, îl sărbătorim pe Nicolae Milord, artist plastic apreciat în întreaga ţară. Datorită renumelui său, din anul 2017, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” organizează anual, prin Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ, Concursul naţional de artă plastică care poartă numele marelui pictor născut pe aceste meleaguri.

Nicolae Milord s-a născut la 11 noiembrie 1909, la Piatra-Neamţ, loc în care şaptezeci şi nouă de ani mai târziu avea să treacă în eternitate, la 10 mai 1988. Şi-a început educaţia pe plaiurile natale, absolvind Liceul „Petru Rareş”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeştri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeşu.

Anului debutului său pe simeze a fost 1937, atunci când a participat la o expoziţie colectivă. Tot în 1937 are şi o primă „personală” la Piatra-Neamţ, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 şi 1980.

Trecând prin perioade tulburi, războiul al doilea mondial şi întreaga perioadă comunistă, Nicolae Milord a avut parte, în cadrul activităţii sale artistice, numai de expuneri în ţară, Bacău, Iaşi, Botoşani, Bucureşti fiind oraşele unde creaţiile sale au putut fi văzute cu predilecţie.

În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău. A fost decorat cu Medalia „A XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei”.
Timp de cincisprezece ani a condus Cenaclul de artă plastică de la Piatra-Neamţ.
Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi particulare.

Acest articol a fost postat in Noutati.