PERSONALITATEA ZILEI – SOPRANA LUCIA ROIC

Lucia Roic s-a născut la 12 octombrie 1926, la Vîjnița, în Bucovina de Nord, unde a trăit până la vârsta de patru ani. În 1930, tatăl său, Leon Roic, profesor de limbă germană și română, este transferat la Piatra-Neamţ, ca profesor la renumitul Liceu „Petru Rareș”, unde, ulterior, a devenit și director.

După propriile evocări, s-a bucurat de o copilărie și o adolescență fericită într-o familie iubitoare și unită. De la tatăl său a moștenit un profund simț artistic, iar de la mama sa vocea de soprană foarte frumoasă.

Piatra-Neamț devine orașul său de adopție. Aici și-a făcut primele studii, la Școala Generală Nr. 2, și apoi la Liceul de Fete. Manifestând o muzicalitate impresionantă, tatăl i-a comandat chiar de la Viena un pian „Stingl”, marcă apreciată la acea vreme, al cărui model fusese inaugurat încă din anul 1906.

Studiile de pian, muzicalitatea, simțul artistic i-au favorizat apariția și dezvoltarea unei voci de mare calitate, aptă pentru studii pe care le începe de timpuriu.

La vârsta de 17 ani, cu prilejul inaugurării Teatrului din Piatra-Neamț, participă cu interpretarea rolului Gilda în celebrul cvartet din actul al treilea al operei „Rigoletto”, de Verdi.

Datorită aptitudinilor artistice care se impuneau prin vocea sa de soprană de mare calitate, s-a dedicat unor studii universitare artistice începute în 1945 la Academia Regală de Muzică din București,  devenind în 1950 absolventa Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

 În paralel cu studiile universitare muzicale, a urmat Facultatea de Litere din București, între anii 1945 și 1950. Acest parcurs al formării intelectuale și artistice, cu dublă licență, au conferit personalității sopranei Lucia Roic un profil adecvat estetismului muzical și dramaturgic al genului de Operetă. Studiile filologice au stimulat-o în asimilarea și aprofundarea literară a libretelor, corelate apoi cu o perfectă încadrare dramaturgică în desfășurarea spectacolului, stabilind o relație de mare consistență artistică atât cu regizorii cât și cu partenerii.

Imediat după absolvirea Conservatorului și a Facultății de Litere, în anul 1950, soprana Lucia Roic este angajată, mai întâi, la Teatrul Armatei din București, unde își face debutul absolut în opereta „Pericol”, de Offenbach. Apoi, în același an, este angajată solistă chiar în prima stagiune a Teatrului de Stat de Operetă, nou înființat.

Succesele de public și de critică au prilejuit afirmarea sopranei Lucia Roic în repetate rânduri în evenimente radiofonice și de televiziune, unele documente păstrate sunt astăzi în fonoteca și filmoteca de aur. Treptat, a început să se afirme și în turnee naționale și internaționale – U.R.S.S. (Moscova), Polonia, Italia.

Lucia Roic, după încheierea carierei, a plecat din țară stabilindu-se în Germania (1979), începând o nouă viață și abordând noi confruntări.

Este membru fondator al Teatrului de Stat de Operetă din București (1950), unica personalitate astăzi în viață din acea generație de membri fondatori.

Sursa: Radio România Cultural.

Acest articol a fost postat in Noutati.