„POVESTE DE CRĂCIUN” CU GRUPUL PSALTIC „EVANGHELISMOS”

Duminică, 17 decembrie 2023, la sala Casei de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț, începând cu ora 15:00, grupul psaltic „Evanghelismos”, dirijat de Ciprian Ceai, invită publicul nemțean la concertul de colinde intitulat „Poveste de Crăciun”.

Alături de grupul psaltic vor evolua grupul vocal „Floare de colț”, compus din elevi ai clasei de canto tradițional din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, și Georgiana Șerban-Axinte.

Organizatori sunt Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț.

Intrarea publicului se face pe baza invitațiilor, care pot fi procurate apelând la telefoanele: 0744.126.132, 0747.497803.

***

Grupul psaltic „Evanghelismos” (în limba greacă, „Buna Vestire”) a luat fiinţă în anul 2009, fiind cel de-al treilea cor al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”, (1 Mai) din Piatra-Neamţ. Este organizat, la momentul înființării, de tânărul student teolog, Ceai Ciprian. Numele corului a fost dat  unul dintre ucenicii de chilie ai părintelui Cleopa, Ilie, astăzi vieţuitor în sfântul munte Athos.

La început, „Evanghelismos” a fost doar un cor al acestei parohii. În timp, din dorința de a se perfecţiona în tainele cântării îngereşti, au fost atrași unii protopsalţi, psalţi și lampadari de la bisericile din oraș şi din împrejurimi, devenind astfel un cor misionar, membrii săi participând la diferite evenimente importante din viaţa bisericii.

Grupul psaltic „Evanghelismos” este format din elevi seminarişti, studenţi şi masteranzi de teologie şi conservator, precum şi din studenţi ai altor facultăţi (Matematică, Medicină, Filosofic, Psihologie şi Istorie). Deşi este un cor care acordă o atenţie deosebită muzicii de tradiţie bizantină, abordează un repertoriu divers (muzică corală şi muzică tradiţională românească).

Unii membrii ai grupului psaltic „Evanghelismos” participă an de an la diferite simpozioane şi cursuri de măiestrie, cum este cel de Ia laşi organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Universitatea dc Arte „George Enescu” şi Asociaţia Culturală „Byzantion”, reprezentată de protopsaltul Adrian Sârbu.