Remember: CONSTANTIN PRANGATI, PROFESOR ŞI SCRIITOR AL SOCIALULUI

Constantin Prangati s-a născut pe 11 noiembrie 1934, la Oprişeşti, comuna Burdusaci, azi, Răchitoasa, Bacău. Licenţiat al Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii din Iaşi (1965), a fost profesor la Liceul din Adjud şi la Liceul „Calistrat Hogaş”, Piatra-Neamţ (1968-1998).

Cunoscut şi apreciat toeretician al socialului şi al societăţii umane din toate timpurile, a scris peste o mie de articole, recenzii, studii în ziare şi reviste din Neamţ şi din ţară: „Academica”, „Antiteze”, „Apostolul”, „Asachi”, „Ateneu”, „Magazin istoric”, „Memoria antiquitatis”, „Literatorul”, „Ramuri”, Tribuna”, „Revista de filozofie”, „Revista de pedagogie”, „Viitorul social”.

A fost apreciat şi pentru cărţile editate: „Liceul «Calistrat Hogaş»”, monografie”, „Dicţionarul oamenilor de seamă din Judeţul Neamţ”, „Din istoria învăţământului matematic din Judeţul Neamţ”, „Oameni politici şi de stat din Judeţul Neamţ”, „G. T. Kirileanu. Însemnări zilnice”, „Nicu Albu şi gândirea economică a epocii (1853-1908)”.