Retrospectiva anului 2013

  • ETERNUL EMINESCU

Eternul Eminescu, afisCentrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, instituţie a Consiliului judeţean Neamţ, şi-a făcut o datorie de onoare în a omagia, la fiecare 15 ianuarie, Poetul românimii de pretutindeni. În memoria pietrenilor au rămas recitalurile oferite în această zi de sărbătoare a poeziei de către artişti şi oameni de cultură precum Ion Caramitru, Mihaela Spiridon, Georgeta Stoleriu, Cornel Nicoară, Adela Mărculescu, Dan Iacob.

Astfel, şi anul acesta, pe 15 ianuarie, la sala de festivităţi „Theodor Macarie” a Liceului de Artă „Victor Brauner”, ETERNUL EMINESCU a fost sărbătorit printr-un spectacol prin care versurile Poetului naţional au transmise publicului de către îndrăgita actriţă a teatrului românesc, Draga Olteanu – Matei, alături de care au mai recitat actorii Cornel Nicoară, Gina Gulai, Dan Grigoraş, Cezar Antal, Daniel Beşleagă, Nicoleta Munteanu, Viorel Ailincuţei şi Radu Costin.

Recitalul muzical, care a completat programul artistic şi în care au evoluat tinere talente de la Liceul de Artă „Victor Brauner”, a fost coordonat de către profesorii Elena Botez, Lilia Harabagiu, Adrian Stroici şi Leonid Ciobanu.

Despre Mihai Eminescu a vorbit profesor Luminiţa Georgeta Vîrlan, consilier al Preşedintelui Consiliului judeţean Neamţ.

  • DOR DE DRAGOBETE

afis-dragobete-2013Sărbătoarea de Dragobete a fost sărbătorită anul acesta de către Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ puţin în devans (22 februarie), printr-un spectacol de muzică şi teatru. La sala Teatrului de joacă din cadrul Bibliotecii judeţene “G. T. Kirileanu”, elevii Şcolii Populare de la cursul de canto popular, instruiţi de Giorgiana Şerban, împreună cu ai lor colegi de la secţia de actorie, coordonator actriţa Maria Hibovschi, au prezentat spectacolul intitulat “DOR DE DRAGOBETE”.

Spectacolul a cuprins piese folclorice interpretate de Ana Maria Lupu, Mara Apetrei, Laurenţiu Marin, Andreea Boţu, Carmen Acatrinei, Daiana Vinca, completate de cele mai noi producţii teatrale ale Şcolii, “NODIPUC” (un Cupidon citit invers) şi “CHARLOT” (un omagiu adus marelui Chaplin, el însuşi în multe gaguri înamorat).

  • “FLORILE CEAHLĂULUI”, ediţia a XXV-a

Între 24 februarie şi 2 martie, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, sub egida Consiliului judeţean Neamţ, a organizeat ediţia a XXV-a a Festivalului concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”. Ca noutate, anul acesta festivalul a avut două secţiuni, cea de canto tradiţional românesc (pe două categorii de vârstă – între 8 şi 15 ani, respectiv între 16 şi 25 ani) fiind completată de secţiunea de instrumente populare.

Trecută deja de faza preselecţiei judeţene, competiţia a suscitat un real interes în rândul tinerilor interpreţi de muzică populară. Cea mai bună dovadă a faptul că pentru etapa a doua a concursului, selecţia la nivel naţional, organizatorii au primit cincizeci şi două de înscrieri! La acest număr al aspiranţilor la Trofeul „Florile Ceahlăului” s-au adaugat cei nouăsprezece concurenţi din Neamţ care au promovat preselecţia judeţeană.

Ioana Maria UNGURAS

Ioana Maria UNGURAŞ

Dacă ne referim la zonele etnofolclorice constatăm că cei şaptezeci şi unu de interpreţi ai folclorului românesc (de la opt la douăzeci şi cinci de ani) vin de pe întreg cuprinsul ţării. Astfel, la Piatra-Neamţ, la final de săptămână, vor sosi concurenţi din Giurgiu (un reprezentant), Gorj (1), Teleorman (1), Sibiu (1), Prahova (1), Harghita (5), Alba (2), Cluj (3), Sălaj (2), Maramureş (2), Bistriţa Năsăud (1). Bineînţeles, cei mai mulţi concurenţi vin din judeţele Moldovei, după judeţul gazdă (nouăsprezece reprezentanţi), Suceava şi Bacăul având cei mai mulţi concurenţi, câte zece. Mai sunt aşteptaţi interpreţi ai cântului popular din Iaşi (5), Vrancea (3), Botoşani (3) şi Vaslui (1).

Juriul a fost compus din specialişti din domeniul folclorului. Alături de preşedintele juriului, doamna Viorica Barbu Iuraşcu (lect. univ. dr. la Facultatea de Muzică a Universităţii „Spiru Haret”), vor juriza  Tiberiu Groza (director al Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj), Laurenţiu Ursache (redactor Radio Iaşi), Doru Viorel Ciubâcă (preşedintele Centrului Cultura din Ardeal), Delia Stoian – Irimie (lect. univ. dr. la Facultatea de Muzică Piatra-Neamţ a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima“ Cluj – Napoca), Maria Şalaru (profesor la Şcoala Populară de Artă din Bacău), Ioan Cobâlă (profesor şi dirijor al Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”). Preşedinte de onoare al juriului va fi Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Neamţ.

PREMIILE FESTIVALULUI

Trofeul festivalului a fost cucerit de Ioana Maria UNGURAŞ (19 ani) din Jibou (Sălaj), evoluţia căreia a fost notată de către juriu cu media 9,55. În finală, concurenta de la secţiunea de interpretare, categoria de vârstă 16 – 25 de ani, a prezentat doina “Pentru badea care-mi place” şi cântecul “S-o dus badea-n cătănie”.

Celelalte premii acordate au fost:

–          secţiunea canto tradiţional, categoria 8 – 15 ani

–          Premiul I – Iulia Andreea MIHAI, Clejani (Giurgiu)

–          Premiul II – Ioana HOZA, Bistriţa Năsăud

–          Premiul III – Carmen Lorena ACATRINEI, Tupilaţi (Neamţ)

–          Menţiunea întâi – Miruna Adelina DAMIAN, Adâncata (Suceava)

–          Menţiunea a doua – Paula Ana-Maria LUPU, Piatra-Neamţ

–          Premiul special oferit de Maria Şalaru – Miruna Elena AVASILOAEI, sat Sarata, comuna Dobreni (Neamţ)

–          Premiul ziarului “Ceahlăul” pentru autenticitatea repertoriului – Ioana HOZA, Bistriţa Năsăud

–          secţiunea canto tradiţional, categoria 16 – 25 ani

–          Premiul I – Iulia BUCUR, Cluj-Napoca

–          Premiul II – Claudia OLARIU, Cisnădie (Sibiu)

–          Premiul III – Michael CETEAN, Petreşti (Alba)

–          Menţiunea întâi – Mihaela DAJU, Alimpeşti (Gorj)

–          Menţiunea a doua – Iuliana CRĂCIUN, Valea Mureşului (Harghita)

–          Premiul special oferit de Maria Şalaru – Andreea BARBU, Târgu Neamţ

–          secţiunea instrumente populare

–          Premiul I – Alexandru Ioan GROZA (taragot), Cluj-Napoca (taragot)

–          Premiul II – Andrei GAFTON (acordeon), Piatra-Neamţ

–          Premiul III – Alexandra STRUNGARU (vioară), Botoşani

–          Menţiunea I – Constantin Codruţ IONESCU (axofon), Săvineşti (Neamţ)

–          Menţiunea a doua – Liviu Adrian BULAI (trompetă), sat Bucium, comuna Valea Ursului (Neamţ)

  • ARMONII DUHOVNICEŞTI

Afis_ArmoniiCentrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, în parteneriat cu Protopopiatul Piatra-Neamţ, a organizat vineri, 26 aprilie, spectacolul sugestiv intitulat ARMONII DUHOVNICEŞTI. Parte a proiectului cu aceeaşi denumire, concertul coral de la Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului judeţean s-a dorit a fi un prilej de pregătire spirituală în vederea întâmpinării cum se cuvine a sfintelor sărbători.

Invitaţi la acest regal de muzică bisericească au fost membrii corurilor „Cântec sfânt” (al Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt”), „Teofania” (al parohiilor Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva”), „Heruvimii” (al parohiei „Sfântul Ioan” din cartierul Mărăţei), „Imperialii” (al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”), „Vlăstarele ortodoxiei” (Asociaţia Tineretul Ortodox Român”), „Glasul Bisericii” (al Protopopiatului Piatra-Neamţ) – toate din Piatra-Neamţ, precum şi grupul vocal psaltic „Gloria Dei” al Seminarului ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ.

Publicul prezent la sala de festivităţi a Consiliului judeţean a putut vizita şi o expoziţie a portului popular care a împodobit holul instituţiei administrative a judeţului.  Organizatorul expoziţiei, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, a dorit ca, prin exponatele autentice şi cu o vechime apreciabilă, să sărbătorească Ziua Portului Tradiţional, eveniment care an de an aduce în prim – plan una dintre moştenirile cele mai valoroase ale românilor, costumul popular, mereu şi oriunde motiv de mândrie naţională.

La aceste evenimente, organizatorii au avut şi un invitat de seamă, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

  • FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a organizat în perioada 1 – 7 august a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „CEAHLĂUL”. Participantele de anul acesta care au sosit de peste hotare au fost ansamblurile folclorice „Kitka” din Istibanja (Macedonia), „Pautalia” (Bulgaria), „Iskra” (Muntenegru), „Agios Ioannis o Theologos” din Polichini – Salonic (Grecia), „Havsa Belediyesi” din Edirne (Turcia). Din ţară, au confirmat participarea la festival ansamblurile folclorice „Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău (Cluj), „Mara” din Sighetul Marmaţiei (Maramureş), „Vadvirág” din Ciceu (Harghita) şi Ansamblul folcloric aromân „Dor” din comuna Sarighiol Deal (Tulcea). Ca la fiecare ediţie, gazdele festivalului sunt membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”.

Programul artistic al manifestărilor a cuprins spectacole de muzică şi dans, care s-au desfăşurat în Piatra-Neamţ, Bicaz, Târgu Neamţ, Durău şi Roznov, în fiecare dintre aceste localităţi fiind programate şi parade ale portului popular.

Un eveniment important din cadrul festivalului l-a constituit simpozionul „Dansul popular, unicitate şi diversitate”, susţinut de reprezentanţii tuturor celor zece ansambluri participante. Dezbaterea este programată pentru 2 august la Muzeul  „Cucuteni” din Piatra-Neamţ, a fost precedată de lansarea culegerii de folclor coregrafic „Gheorghe Rotariu – O viaţă închinată jocului popular”.

 

  • ŞCOALA DE VARĂ

Scoala-de-varaAnul acesta, în ziua de Sânziene a debutat şi cea de a V-a ediţie a Şcolii de vară, activitate culturală dedicată preşcolarilor, şcolarilor şi elevilor de toate vârstele (de la cei mai mici până la liceeni).

Scopul iniţial, acela de a-i scoate, în timpul vacanţei mari, pe copii din case, din faţa televizoarelor şi a computerelor, a fost îndeplinit cu succes. Mărturie stau ecourile primilor patru ani (2009 – 2012) de funcţionare a Şcolii. An de an oferta Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a fost tot mai diversificată.

Devenite deja tradiţionale, cursurilor de olărit, ţesut-cusut, pictură, dans popular şi muzică (canto popular, muzică uşoară, chitară) anul acesta li s-au alăturat altele. E vorba de origami, hand-made şi quilling (arta filigranului din hârtie). Amatorii de a face artă cu ajutorul hârtiei şi a cartonului au avut în doamna Nina Dumitru în îndrumător de nădejde. Obiectele create manual din diverse materiale care nu mai au o altă întrebuinţare pot îmbogăţi creativitatea şi imaginaţia cursanţilor.

Succesul de care s-au bucurat aceste cursuri a făcut ca, pentru prima dată în cei cinic ani de funcţionare, Şcoala de vară  să se întindă pe aproape întreaga perioadă a vacanţei şcolare, adică până la finele lunii august.