ȘCOALA POPULARĂ DE ARTĂ: DEBUTUL ANULUI ȘCOLAR PENTRU CLASA EXTERNĂ DE LA TÂRGU NEAMȚ

Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare” Neamț, a avut deschiderea anului școlar 2023-2024 la 1 octombrie.
Una dintre clasele școlii este cea de la Târgu Neamț, unde instructorul coordonator Ionela Lungu, meșter popular din Humulești, predă artă populară micilor meșteri.
O primă temă abordată a fost familiarizarea elevilor cu meșteșugurile locale, având ca obiective cunoașterea îndeletnicirilor din zona noastră; ce sunt meșterii; ce înseamnă arta populară; importanța cunoașterii patrimoniului imaterial și material.
Pentru a se face mai bine înțels, meșterul popular a adus în fața copiilor un bogat material didactic, produse finite din mai multe meșteșuguri cum ar fi: țesături, pielărie, cojocărit, olărit, sculptură în lemn, confecționare măști tradiționale.
Elevii au fost încântați să vadă opinci cusute din piele, au jucat capra, au înțeles câteva semnificații ale simbolurilor de pe linguri sculptate, au identificat un olăreț sau o strachină din lut și au admirat cusăturile de pe ștergare vechi din pânză țesute în stative.
Urăm succes tuturor cursanților Școlii Populare de Artă în noul an școlar!