VACANȚE MUZICALE LA PIATRA-NEAMȚ, EDIȚIA A XLVIII-A

Deja cu cincizeci de ani de istorie în spate – şi ce istorie! – Festivalul Internaţional Vacanţele Muzicale la Piatra-Neamţ a devenit un brand al ținutului Neamț. Unul care a depăşit de multişor timp graniţele ţării. Elocvent este faptul că în cercurile muzicale ale Vienei, s-a aflat ce se petrece aici, la un pas de Olimpul românesc, muntele Ceahlău! Am luat ca exemplu Viena, dar la fel se petrec lucrurile şi în cazul altor oraşe cu mare tradiţie muzicală – Praga sau Moscova, acolo un s-a aflat demult de Festivalul muzical de la Piatra. E, oare, puţin lucru?!

Pe lângă actul cultural propriu-zis care se petrecea în cele două săptămâni (mai nou, şapte zile) şi de beneficiul spiritual expediat către public, acest important Festival a transformat oraşul Piatra-Neamţ într-o veritabilă Capitală muzicală a ţării!

Având ca desfăşurare perioada verii, atunci când multă lume este în vacanţă, în concediu, Festivalul atrage ca un magnet oamenii iubitori ai sunetelor frumoase. Fie ei artişti, cum s-ar zice specialişti ai domeniului, sau amatori. Dar cu toţii turişti. Oaspeţi pentru câteva zile ai urbei şi împrejurimilor. Ocazie ideală pentru a promova imaginea turistică a judeţului.

Anul acesta, în perioada 2 – 8 iulie, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XLVIII-a ediţie a „Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ”. Timp de şapte seri, ţinutul Neamţ va fi cuprins de acorduri ale celor mai diverse genuri muzicale: simfonic, pop, operă, rock, jazz, muzică veche, corală sau camerală.

Concertul simfonic care va deschide Festivalul îi va avea drept soliști pe pianiștii Daniel Ciobanu și Ioana Andreescu, muzicieni care vor urca pe scena Vacanțelor alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, Republica Moldova, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

De luni, 3 iulie, municipiul Piatra-Neamţ va găzdui în cadrul „Vacanţelor”, de la ora 21:00, pe platoul Curţii Domneşti, sub secularul Turn al lui Ştefan cel Mare, muzicieni de valoare, printre ei: Ștefan Bănică junior, Lupii lui Calancea și surorile Osoianu, Natalia Barbu, Concertino Acordion Band.

Festivalul de anul acesta propune melomanilor și trei seri camerale (marți, miercuri și joi, 4-6 iulie) care vor avea loc în sala „Calistrat Hogaș” (ora 18:00) din cadrul Consiliului Județean Neamț. Invitați vor fi atât artiști de anvergură, care au cântat pe scenele muzicale ale întregului Mapamond, precum violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu, dar și muzicieni nemțeni ajunși să fie recunoscuți drept interpreți valoroși ai muzicii clasice: pianista Raluca Ouatu și violista Ioana Mardare.

Finalul ediţiei programează, în seara zilei de 8 iulie, de la ora 21:00, pe platoul de la Turn, o excepţională seară de operetă, oferită nemțenilor de soliștii și orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.