Vacanțe Muzicale XLVIII – CONCERTINO ACCORDION BAND, SOLISTELE CRISTINA SCARLAT ȘI ADRIANA BABIN ÎNCHEIE SEARA A TREIA A VACANȚELOR MUZICALE 2023

Marți, 4 iulie 2023, în faptul serii (ora 21:00), pe platoul din Piața Turnului, iubitorii muzicii se vor putea bucura de evoluția ansamblului de acordeoniști condus de Eugen Negruţa („Accordion Band”), alături de solistele Cristina Scarlat și Adriana Babin.

Program :

Suita Irlandeză: Breackout, Lord of the Dance           
G. Bizet – Suită din opera „Carmen” (Uvertura, Entre’Act- 3, Farandole)
F. LisztRapsodia ungară nr.2 – solistă: Adriana Babin (nai)
J. LastPăstorul singuratic – solistă: Adriana Babin (nai)
J. WojtarowiezLittle Story și A. Piazzolla Michelangelo 70
L. BacalovIl Postino -solist: Eugen Negruța, (bandoneon)
C. Saint-SaensDance Macabre
Grace JonesI’ve Seen That Face Before (Libertango) – solistă: Cristina
Scarlat
A. PiazzollaJo soy Maria – solistă: Cristina Scarlat
E. GriegSuita nr.1 „Peer Gynt”
B. BartokDansuri românești – solistă: Adriana Babin (nai)
Cicârlia – solistă: Adriana Babin (nai)
A. VivaldiStorm
A. HaciaturianDansul săbiilor
Pee Wee EllisThe Chicken


Accordion Band

Ansamblul de acordeoniști condus de Eugen Negruţa are o istorie de două decenii, fiind foarte cunoscut și apreciat de publicul din țară și de peste hotarele ei. Acești muzicieni profesioniști, absolvenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău și-au fixat drept scop promovarea acordeonului clasic în Republica Moldova, perceput ca un instrument de muzică populară.

Renumele  l-au câştigat prin muncă, perseverență, talentul deosebit prin care aceşti muzicieni transmit cu iscusință și virtuozitate vibraţiile acordeonului, multă energie și emoții profunde. 

Instrumentiștii sunt laureați ai numeroaselor concursuri internaționale, deținând mai multe distincţii de aur precum titlul de Campioni mondiali ai acordeonului și titlul onorific de Colectiv artistic emerit al Republicii Moldova.

Sunt frecvent invitați ai festivalurilor europene, prilej cu care au susţinut numeroase turnee pe mari scene din lume.

Pe lângă vitalitatea caracteristică, Concertino se poate mândri cu un repertoriu inedit din muzica clasică și jazz în orchestraţii originale pentru acordeon din patrimoniul muzical național și universal. Orice lucrare realizată de acest colectiv, indiferent de gen, capătă stilul și amprenta Concertino, ce excelează mereu cu un crossover de bun gust și calitate artistică. 

Grupul îi are în componență pe: Eugen Negruța (acordeon, bandoneon), Gheorghe Roșca (acordeon), Mihail Grosu (acordeon), Serghei Paramonov (acordeon), Sergiu Mîrzac (acordeon), Evghenii Ursu (vioară) , Maxim Cazacov (bass), Mark Oselschi (pian), Vitalie Negruța (tobe, flaut), Maxim Nacioglo (percuție), Dumitru Drăgoi (sunet), Agnesa Rusu (manager). Soliste: Cristina Scarlat (voce), Adriana Babin (nai).

CRISTINA SCARLAT

Cristina Scarlat

Este o prezență constantă, în calitate de solistă, la concertele guvernamentale șide mare anvergură, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale din Chișinău și la concertele Ansamblului Concertino.

A absolvit Colegiul Republican de Muzică „Ştefan Neaga”, specialitatea Dirijat coral; Universitatea de Stat a Artelor, specialitatea Canto muzică uşoară şi jazz; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Patrimoniu cultural şi manifestări artistice.

Este solistă a Orchestrei Prezidenţiale a Republicii Moldova, profesor de canto, organizator de manifestări cultural artistice, fondator și director al studiuoului pentru copii şi tineret „IntactArt”.

Renumita cântăreață a fost declarată Maestru în Artă din Republica Moldova – titlul onorific decernat prin Decret Prezidențial în luna ianuarie 2023. De asemenea, este deținătoarea Premiului de Excelență pentru cea mai bună voce și originalitate a prestațiilor scenice din cadrul Galei Excelenței Muzicale din Republica Moldova, ediția -2021

Interpreta muzică de ușoară, jazz, pop-rock, romanţe şi muzică clasică este laureata Concursului de interpretare a romanţei „Crizantema de Aur”, Târgovişte (1999), Marele Premiu la Concursul „Crizantema de Argint”, Chișinău (2021), reprezentanta Republicii Moldova la Concursul „Eurovision” (2014”, Copenhaga, Danemarca.

ADRIANA BABIN

Adriana Babin

La opt ani, Adriana a susținut primul ei concert ca solistă pe scena Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău. A finalizat studiile la cel mai prestigios liceu de muzică din Republica Moldova, „Ciprian Porumbescu”, la clasa profesorului Ion Negură. În perioada 2021-2022, a studiat la „Conservatorium van Amsterdam” din Olanda, clasa de nai a prof. Matthijs Koelne, iar în prezent este studentă în anul IV la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Adriana Babin este laureata și câștigătoarea premiului I la diverse concursuri precum „Orpheus” din România sau „Talents of the world” din Ucraina unde a câștigat marele premiu, dar și alte premii importante în Rusia, Serbia, Moldova și Bulgaria.

De asemenea, a colaborat cu orchestre precum „Junge Simfonie Berlin Orchestra”, cu Marie Jacquot dirijor, fiind invitată să cânte în cadrul show-ului televizat „Stars von morgen”, de însuși Rollando Vilazzon; Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău; Orchestra de cameră a Sălii cu Orgă din Chișinău, sub bagheta lui Cristian Florea.

În 2019, Adriana a cântat în fața a 50.000 de spectatori, acompaniată de orchestra simfonică a Operei din Paris, cu Jerome Pillement dirijor, în cadrul Festivalului ,,Un Violon sur le Sable”, Royan (Franța).

În 2022, a susținut recitalul ei solo la Ateneul Român din București, cu transmisie în direct la Radio România Muzical și a fost protagonista Festivalului „Clef de Soleil” din Saint-Germain-En-Laye (Franța), alături de Martha Rgerich.

În 2017, Adriana Babin a fost onorată cu bursa de merit a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, primind și Premiul pentru rezultate deosebite în reprezentarea imaginii țării la nivel internațional, distincție a Ministerului Culturii al Republicii Moldova.