ZILELE CLASEI DE ACTORIE, EDIȚIA A XVI-A

Luni, 23 octombrie 2023, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ desfășoară, prin Şcoala Populară de Artă, ZILELE CLASEI DE ACTORIE. Astfel, la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț se vor juca trei spectacole ale clasei de actorie din cadrul Şcolii, clasă coordonată de actriţa Maria Hibovski.

De la ora 10:00 vor intra în scenă cei mai mici actori, care vor prezenta (pentru colegii lor de clasele I – IV din şcolile pietrene care vor fi prezenţi în stal) spectacolele „Igor în căutarea comorii”, de Victor Vădeanu, şi „Degețica și Clopoțica”, de Maria Hibovschi.

Va urma, de la ora 12:00, reprezentaţia grupei de elevi de clasele V-VIII, care va performa în „Casting” și „Majoritatea majorete” – texte de Maria Hibovschi și Dumitru Ungurianu.

Întreg evenimentul de luni va fi încheiat de grupa tinerilor actori liceeni. Ei vor evolua în două montări: „Ceva piesa”, pe texte scrise de Maria Hibovski și Dumitru Ungurianu, respectiv „Poate prea devreme”, autori Maria Hibovski, Amalia Dandu și Dumitru Ungurianu

Partener, în organizarea Zilelor clasei de actorie, este Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamţ, instituţie care pune la dispoziţia tinerilor actori ai Şcolii Populare spaţiul necesar desfăşurării spectacolelor.

Proiectul Zilele clasei de actorie, desfăşurat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, ajunge anul acesta la ediţia a șaisprezecea. Dar activitatea clasei de actorie este una cu o istorie mult mai bogată. Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat”, prin munca şi talentul lor, la catedra Școlii (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălţătescu, Cornel Palade, Cătălina Eşanu, Adina Iftimie, Alina Petrică, Dan Pughineanu, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste.

La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretaţii Constantin Ghenescu şi Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuţă, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, Draga Olteanu-Matei, Cornel Nicoară.

O muncă frumoasă, de pionierat în domeniu pentru judeţul Neamţ, a făcut-o Veronica Filip, una dintre cele mai apreciate educatoare pietrene ale deceniilor opt şi nouă ale veacului trecut. Doamna, al cărei nume este purtat astăzi – în semn de omagiu adus muncii domniei sale – una dintre grădiniţele oraşului, a iniţiat şi condus vreme de ani buni cursul de teatru de păpuşi, o artă astăzi aproape uitată.

De mai bine de douăzeci de ani, activitatea cursului de actorie este coordonată de actriţă Maria Hibovski. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi ale festivalurilor de teatru, între care şi Festivalul „Tinereţe fără bătrâneţe” de la Piatra-Neamţ, iar ei i-au răsplătit munca şi au câştigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiţi în orele de studiu (în echipă şi individual) de la curs: absolventele Cătălina Eşanu (acum actriţă la Teatrul Tineretului), Roxana Iftimie (a terminat U.N.A.T.C. Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul „Bacovia” Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria în evoluând în spectacolul „Sperietoarea”), Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă (ambele profesează în domenii diferite de arta scenică). Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă – la University of Essex (Marea Britanie), Sabina Mitrea – la „Hyperion” Bucureşti, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconiţa, toate trei la U.N.A.T.C. Bucureşti, Dan Baltag, Silvana Dulamă, Miruna Moaleş.