Editia a XLVIII, 2-8 iulie 2023

VACANȚE MUZICALE LA PIATRA-NEAMȚ, EDIȚIA A XLVIII-A

Deja cu cincizeci de ani de istorie în spate – şi ce istorie! – Festivalul Internaţional Vacanţele Muzicale la Piatra-Neamţ a devenit un brand al ținutului Neamț. Unul care a depăşit de multişor timp graniţele ţării. Elocvent este faptul că în cercurile muzicale ale Vienei, s-a aflat ce se petrece aici, la un pas de Olimpul românesc, muntele Ceahlău! Am luat ca exemplu Viena, dar la fel se petrec lucrurile şi în cazul altor oraşe cu mare tradiţie muzicală – Praga sau Moscova, acolo un s-a aflat demult de Festivalul muzical de la Piatra. E, oare, puţin lucru?!

Pe lângă actul cultural propriu-zis care se petrecea în cele două săptămâni (mai nou, şapte zile) şi de beneficiul spiritual expediat către public, acest important Festival a transformat oraşul Piatra-Neamţ într-o veritabilă Capitală muzicală a ţării!

Având ca desfăşurare perioada verii, atunci când multă lume este în vacanţă, în concediu, Festivalul atrage ca un magnet oamenii iubitori ai sunetelor frumoase. Fie ei artişti, cum s-ar zice specialişti ai domeniului, sau amatori. Dar cu toţii turişti. Oaspeţi pentru câteva zile ai urbei şi împrejurimilor. Ocazie ideală pentru a promova imaginea turistică a judeţului.

Anul acesta, în perioada 2 – 8 iulie, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XLVIII-a ediţie a „Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ”. Timp de şapte seri, ţinutul Neamţ va fi cuprins de acorduri ale celor mai diverse genuri muzicale: simfonic, pop, operă, rock, jazz, muzică veche, corală sau camerală.

Concertul simfonic care va deschide Festivalul îi va avea drept soliști pe pianiștii Daniel Ciobanu și Ioana Andreescu, muzicieni care vor urca pe scena Vacanțelor alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, Republica Moldova, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

De luni, 3 iulie, municipiul Piatra-Neamţ va găzdui în cadrul „Vacanţelor”, de la ora 21:00, pe platoul Curţii Domneşti, sub secularul Turn al lui Ştefan cel Mare, muzicieni de valoare, printre ei: Ștefan Bănică junior, Lupii lui Calancea și surorile Osoianu, Natalia Barbu, Concertino Acordion Band.

Festivalul de anul acesta propune melomanilor și trei seri camerale (marți, miercuri și joi, 4-6 iulie) care vor avea loc în sala „Calistrat Hogaș” (ora 18:00) din cadrul Consiliului Județean Neamț. Invitați vor fi atât artiști de anvergură, care au cântat pe scenele muzicale ale întregului Mapamond, precum violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu, dar și muzicieni nemțeni ajunși să fie recunoscuți drept interpreți valoroși ai muzicii clasice: pianista Raluca Ouatu și violista Ioana Mardare.

Finalul ediţiei programează, în seara zilei de 8 iulie, de la ora 21:00, pe platoul de la Turn, o excepţională seară de operetă, oferită nemțenilor de soliștii și orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.

Duminică, 2 iulie 2023, Piața Turnului, ora 21:00

CONCERT SIMFONIC

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișină, Republica Moldova

Soliști: IOANA ANDREESCU (pian)

DANIEL CIOBANU (pian)

Dirijor: MIHAIL AGAFIȚA

Program:

Ionel Ceobanu – Turnul lui Ștefan cel Mare

Nicolae Kirculescu – Moment muzical pentru pian și orchestră

George Gershwin – Concert în Fa pentru pian și orchestră

Nikolai Rimski Korsakov – Capriciu spaniol op.34

IOANA CRISTIANA ANDREESCU

Ioana Andreescu

S-a născut în 2008, la București. În 2014, începe cursurile la Colegiul de artă „Carmen Sylva” din Ploiești, elevă a prof. Marilena Cochinescu. Începând cu 2021 își continuă studiile coordonate de prof. Anca Borcea.

În ultimii șase ani susține o bogată activitate competițională, obținând Marele Premiu la Concursul de muzică românească „Pro Piano” (2022). Premiul I la: Festivalul Internațional de Pian Online „Pro Piano“ (România) – 2020; Concursul internațional Lvov „Kawai Quarantine” (Ucraina) – 2020; Concursul de pian online pentru tineret din Europa „Euplayy”, München (Germania) – 2020; Concursul internațional de pian Smederevo (Serbia) – 2021; Concursul Internațional „Pro Piano” (2022); la Concursul Internațional „Frederic Chopin” Bacău (2022); la Concursul „Ambasadori culturali” Ploiești (2022); International Piano Competition „Great Piano Masters – Rudolf Kehrer” (2022); la „Franz Liszt Center International Piano Competition” (2022); la „WONDER KEYS” Piano Competition Köln (2022); la Concursul național „Margareta Sterian” Buzău (2023), la Concursul „Craiova Piano” (2023). Premiul II la Concursul Internațional Clara Schumann, Belgia) – 2021. Premiul III la Concursului Internațional de Pian „Grotrian-Steinweg“ Braunschweig (Germania) – 2017.

În ianuarie 2023, debutează ca pianist concertist la „Stadthalle Gifhorn”, Germania, iar în martie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, interpretând Concertul pentru pian Nr. 1, de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

În decursul anilor, a susținut recitaluri organizate de I.C.R. Bruxelles, „Klassik in der Klinik” -Germania, Fundația „Remember Enescu” – București, Muzeul „Paul Constantinescu” – Ploiești.

DANIEL CIOBANU

Daniel Ciobanu

A început studiul pianului la vârsta de nouă ani, la Piatra-Neamț, inițial cu Magdolna Cosma și Delia Bălan, ca mai apoi să continuie cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin. De asemenea, la începutul studiilor sale, l-a avut ca îndrumător pe prof. Ionel Ceobanu.

Câștigând o bursă de studii în Scoția, și-a continuat pregătirea muzicală cu Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind astfel Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la Școala de Muzică „Alfred Cortot” din Paris, cu Marian Rybicki, și la Universitatea de Arte din Berlin, cu Pascal Devoyon și Markus Groh.

Daniel Ciobanu a obținut aprecierea publicului internațional câștigând, în 2017, Medalia de Argint la Concursul mondial „Arthur Rubinstein” din Tel-Aviv, Israel, alături de prestigiosul Premiu „Favoritul Publicului”. În urma acestora a avut apariții la „Carnegie Hall” din New York, „Elbphilharmonie” la Hamburg, „Gewandhaus” Leipzig și Festivalul „George Enescu” din București, pe lângă turnee și concerte în Japonia, China, Africa de Sud și Taiwan.

În mod frecvent s-a alăturat unor orchestra, precum: Orchestra de Cameră Israel și Orchestra Filarmonică Israel din Tel-Aviv; Orchestra Filarmonică „George Enescu” și Orchestra Națională Radio București; Orchestra Filarmonică din Maroc; Orchestra Națională Regală a Scoției; Orchestra Simfonică din Johanesburg, Africa de Sud; Orchestra Simfonică a Braziliei.

Daniel Ciobanu a fondat „Neamt Music Festival”, în 2017, la Piatra-Neamț, pentru a crea o platformă internațională nouă și puternică pentru tineri artiști. Festivalul prezintă atât un repertoriu clasic, cât și muzică jazz sau proiecte experimentale.

MIHAIL AGAFIȚA

Mihail Agafița

Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim-dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.

Între anii 2009 – 2013, este Dirijor Permanent al Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca.

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.    

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile și prestație scenică extraordinară.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

FILARMONICA NAŢIONALĂ „SERGHEI LUNCHEVICI” CHIȘINĂU

Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău

Colectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930. Pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind, în timp, unul dintre amsamblurile de vârf din ţară.

Actualmente, Orchestra reuneşte un grup de peste optzeci de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă.

Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii zece ani ai existenţei sale Orhestra a activat în Tiraspol, ulterior, în 1940, s-a mutat în Chişinău, fiind inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Republica Moldova.

O perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţiută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia.

Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Orchestra este condusă de prim-dirijorul Mihail Agafiţa.

Repertoriul Orchestrei cuprinde cele mai reprezentative lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice universale. Orchestra interpretează creaţii din diferite epoci şi în variate genuri stilsitice, abordând, în principal, muzica secolelor XVII-XXI. În acest context o deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova şi România: V. Zagorski, E. Lazarev, E. Doga, Gh. Ciobanu, Șt. Neaga, E. Coca, V. Poliakov, L. Gurov, S. Lobel, I. Macovei, T. Chiriac; G. Enescu, Şt. Niculescu, A. Vieru, A. Iorgulescu, D. Dediu, D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, C. Ţăranu, T. Olah, V. Munteanu, A. Pop.

Vacanțe Muzicale XLVIII
SEARĂ A MUZICII VENITE DE PESTE PRUT

A doua seară a Vacanțelor Muzicale ale anului 2023 va aduce lângă Turnul secular al marelui voievod Ștefan două grupuri de muzicieni basarabeni – „Lupii lui Calancea” și „Surorile Osoianu” Va fi, cu siguranță, o seară plină de ritm și de voie bună, alături de artiști foarte apreciați de publicul românesc.

„LUPII LUI CALANCEA” BAND

„LUPII LUI CALANCEA” BAND

Bandul „Lupii lui Calancea” este creația producătorului, compozitorului și chitaristului basarabean Alex Calancea.

După absolvirea Conservatorului din Chișinău, Alex Calnacea face primele turnee, în calitate de basist, prin Europa, Asia, cu un proiect de jazz fusion. Continuă, apoi, cu un proiect pop-rock, având colaborări importante cu producători prestigioși din Los Angeles, printre care Jack Jaseph Puig.

Întors din S.U.A. în Republica Moldova, își creează propriul band care-i va purta numele și va deveni un proiect d.e referință a muzicii de calitate de peste Prut. Muzica sa este un tribut adus marilor artiști, prin concertele „Amintire de iubire”, „Alex Calancea și prietenii”. Este producător al filmului documentar „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”.

După această etapă, Alex Calancea se inspiră de folclorul autentic din Republica Moldova, urmând colaborări numeroase de succes cu Orchestra „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros, Orchestra Fraților Advahov, precum și cu orchestre simfonice din România.

Primul album de creație proprie îl realizează în anul 2016, axat pe instrumentul său (chitară bas), album denumit „Basul Capricios”, inspirat din locurile în care a copilărit, melodiile fiind cu influențe funk, folk, clasic și jazz.

În parallel, Alex Calncea creează proiectul pop-rock „RUPT”, muzicianul devenind și producătorul mai multor artiști basarabeni.

La sfârșitul anului 2017 se naște cel mai recent proiect al său, „Alex Calancea și Lupii”, proiect ce aduce în prim-plan motivele, baladele și poveștile haiduciei, aduse pe ritmuri contemporane, fuzionate cu folclor.

ANSAMBLUL VOCAL „SURORILE OSOIANU”

ANSAMBLUL VOCAL „SURORILE OSOIANU”

Cvintetul Osoianu a fost fondat în anul 1980, la Chișinău, de bine cunoscutul etnomuzicolog Andrei Tămăzlăcaru, pe lângă Uniunea Muzicienilor.

Surorile Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria Osoianu s-au născut în satul Horești, Fălești, în Nord-Vestul Republicii Moldova.  Au absolvit Școala de muzică din localitate și au obținut, fiecare dintre ele, Diploma de studii superioare la Universitatea Pedagogică din Bălți, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Muzică, studiind instrumente precum: acordeonul, baianul și vioara.

Repertoriul lor include mai multe genuri muzicale: folclor pentru copii (cântece de leagăn, dădăcit, invocări), colinde, doine, balade, cântece lirice, cântece de petrecere, cântece pascale, cântece de cătănie, păstorit.

Împreună, surorile Osoianu conduc Studioul folcloric „Iedera” de la Palatul Național de Creație, precum și alte câteva ansambluri folclorice de copii și tineret din Chișinău.

Surorile Osoianu au participat la crearea unor filme și emisiuni radio-TV: „Talancuța”1983, regizor: Constantin Croitoru; (film muzical); „Talancuța” 1986, regizor: Anatol Codru (film muzical); „Lerui-ler, panzele dalbe”, 1990, regizor: Tudor Tataru (film muzical-artistic de lung metraj).

Au efectuat turnee în țările baltice, în România, Germania, Franța, Spania, Finlanda, Bulgaria și Rusia.

Totodată, ansamblul familial „Surorile Osoinau” a lansat mai multe albume muzicale: „Talancuța” – „Ici, în vale, la izvoare”, produs de „Etnomuzic”; „Vă cântăm de voie bună”, produs de „Real Sound” (2008).

Ansamblul vocal „Surorile Osoianu” este apreciat în republica Moldova ca promotor al folclorului autentic. Grupul este laureat al mai multor Festivaluri Republicane și Internaționale. A primit Premiul Tineretului din Moldova, în 1997.

Vacanțe Muzicale XLVIII
RECITAL CAMERAL ÎN DESCHIDEREA SERII A TREIA A VACANȚELOR MUZICALE

Seara a treia a Vacanțelor Muzicale se va deschide marți, 4 iulie 2023, la sala „Calistrat Hogaș”

 a Consiliului Județean Neamț, cu un prim recital cameral, soliști fiind Mihaela Spiridon (pian),

Ioana Mardare (violă) și Laurențiu Busnea (violoncel).

Programul va cuprinde lucrări compuse de Carl Maria von Weber, Fritz Kreisler, Johan Halvorsen, Jules Massenet.

MIHAELA SPIRIDON

Mihaela Spiridon

Născută la Bacău, Mihaela Spiridon începe studiul pianului la vârsta de şapte ani sub îndrumarea profesoarei Delia Bălan şi a maestrului Ovidiu Bălan.

În anul 1981, absolvă cursurile Liceului de Artă din oraşul natal şi este admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia pian principal la clasa maestrului Gabriel Amiraş, iar în 1985 își susține examenul de licență la care obține nota maximă.

A publicat volumele: „Orizonturi ale pedagogiei muzicale. Metodologia studiului unui repertoriu pianistic”, „Wolfgang Amadeus Mozart – Sonatele pentru pian la patru mâini”, „Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi”, „Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mâini”, „Dacă era Miercuri, era Muzică”, „File din istoria Filarmonicii «Transilvania» din Cluj-Napoca”, „Douăzeci de ani de învățământ superior muzical la Piatra-Neamţ”.

Doctor în Interpretare muzicală, a inițiat Concursul Internațional de Pian „Carl Czerny”, Concursul Internațional de Vioară „Ion Voicu”. În calitate de director artistic, din anul 2006, coordonează programul Festivalului internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamţ” (2006-2008, 2014-2022).

IOANA MARDARE


Ioana Mardare

Ioana Mardare a absolvit cursurile Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț. Studiile universitare de licență și master le-a finalizat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și studii Muzicale Teoretice, la clasa de violă a conf. univ. dr. Constantin Stanciu. În urma obținerii unei burse ERASMUS, s-a perfecționat la Viena, Austria, la Universität für Musik und Darstellende Kunst, studiind viola cu profesorii Wolfgang Klos, Ulrich Schonauer și muzică de cameră cu Peter Schumayer și Johannes Meissl.

A susținut recitaluri de violă solo, duet și cvartet, colaborând cu orchestre din țară și străinătate dintre care amintim: Opera Națională Română din Iași, filarmonicile „Moldova” din Iași, „Mihail Jora” din Bacău și cu cea din Botoșani (România), Webern Symphony Orchestra (Austria).

În prezent este profesor de violă la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț și artist instrumentist – violă la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.

LAURENȚIU BUSNEA

Este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, la clasa profesorului universitar dr. Anton Diaconu. În perioada 2007-2010, devine prim-violonist al cvartetului de coarde „Giocoso”, fondat sub îndrumarea profesorului universitar dr. Dan Prelipcean, violoncelistul binecunoscutului cvartet de coarde, „Voces”.

În aceeași perioadă, cvartetul devine membru ECMA – Academia Europeana de Muzica de Camera. În acest context, LAurențiu Busnea participă la mai multe cursuri de masterclass, având oportunitatea de a lucra cu profesori și interpreți de renume, precum: Johannes Meissl, Eberhard Feltz, Tim Vogler, Evgenia Epshtein, Stefan Metz, Hatto Beyerle, Ferenc Rados, Rainer Schmidt.
În anul 2009, ansamblul cameral „Giocoso” este laureat cu Premiul III la Concursul Internațional „Charles Hennen”, Olanda.

Între anii 2007-2010, Laurențiu Busnea a susținut concerte în țări precum Austria, Germania, Belgia, Olanda, Turcia, alături de colegii din „Giocoso”.

Din anul 2011, colaborează cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, unde ia parte la diverse turnee care au avut loc în China, Coreea de Sud, Italia, Germania, Austria. De asemenea, din anul 2015 devine angajat permanent al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, în cadrul partidei vioara I.

În 2021-2023, colaborează cu Ansamblul „Avantgarde” din Bacău, la vioara I, sustinând diverse concerte în cadrul stagiunilor filarmonicilor din Sibiu, Bacău, Râmnicu Valcea, precum și peste hotare, în Grecia și Bulgaria.

În anul 2023, Laurențiu Busnea participă în cadrul Festivalului „Classix”, susținând un concert la Opera Națională Română din Iași, alături de același ansamblu „Avantgarde”.

Vacanțe Muzicale XLVIII – CONCERTINO ACCORDION BAND, SOLISTELE CRISTINA SCARLAT ȘI ADRIANA BABIN ÎNCHEIE SEARA A TREIA A VACANȚELOR MUZICALE 2023

Marți, 4 iulie 2023, în faptul serii (ora 21:00), pe platoul din Piața Turnului, iubitorii muzicii se vor putea bucura de evoluția ansamblului de acordeoniști condus de Eugen Negruţa („Accordion Band”), alături de solistele Cristina Scarlat și Adriana Babin.

Program :

CONCERTINO ACCORDION BAND

G. Bizet – Suită din opera „Carmen” (Uvertura, Entre’Act- 3, Farandole)
W.A.Mozart – Uvertura la opera Nunta lui Figaro
E. GriegSuita nr.1 „Peer Gynt”
F. LisztRapsodia ungară nr.2 – solistă: Adriana Babin (nai)
B. BartokDansuri românești – solistă: Adriana Babin (nai)
J. LastPăstorul singuratic – solistă: Adriana Babin (nai)
J. WojtarowiezLittle Story și A. Piazzolla Michelangelo 70
A. PiazzollaVerano Porteña
Grace JonesI’ve Seen That Face Before (Libertango) – solistă: Cristina Scarlat
A. PiazzollaJo soy Maria – solistă: Cristina Scarlat
A. PiazzollaVayamos al diablo
C. Saint-SaensDance Macabre
L. BacalovIl Postino – solist : Eugen Negruța, (bandoneon)
I. AlbénizAsturias
L. AndersonFiddle-Faddle
Din repertoriul Mariei Tănase: Cristina Scarlat, Adriana Babin (nai)
A. VivaldiStorm
A. HaciaturianDansul săbiilor


Accordion Band

Ansamblul de acordeoniști condus de Eugen Negruţa are o istorie de două decenii, fiind foarte cunoscut și apreciat de publicul din țară și de peste hotarele ei. Acești muzicieni profesioniști, absolvenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău și-au fixat drept scop promovarea acordeonului clasic în Republica Moldova, perceput ca un instrument de muzică populară.

Renumele  l-au câştigat prin muncă, perseverență, talentul deosebit prin care aceşti muzicieni transmit cu iscusință și virtuozitate vibraţiile acordeonului, multă energie și emoții profunde. 

Instrumentiștii sunt laureați ai numeroaselor concursuri internaționale, deținând mai multe distincţii de aur precum titlul de Campioni mondiali ai acordeonului și titlul onorific de Colectiv artistic emerit al Republicii Moldova.

Sunt frecvent invitați ai festivalurilor europene, prilej cu care au susţinut numeroase turnee pe mari scene din lume.

Pe lângă vitalitatea caracteristică, Concertino se poate mândri cu un repertoriu inedit din muzica clasică și jazz în orchestraţii originale pentru acordeon din patrimoniul muzical național și universal. Orice lucrare realizată de acest colectiv, indiferent de gen, capătă stilul și amprenta Concertino, ce excelează mereu cu un crossover de bun gust și calitate artistică. 

Grupul îi are în componență pe: Eugen Negruța (acordeon, bandoneon), Gheorghe Roșca (acordeon), Mihail Grosu (acordeon), Serghei Paramonov (acordeon), Sergiu Mîrzac (acordeon), Evghenii Ursu (vioară) , Maxim Cazacov (bass), Mark Oselschi (pian), Vitalie Negruța (tobe, flaut), Maxim Nacioglo (percuție), Dumitru Drăgoi (sunet), Agnesa Rusu (manager). Soliste: Cristina Scarlat (voce), Adriana Babin (nai).

CRISTINA SCARLAT

Cristina Scarlat

Este o prezență constantă, în calitate de solistă, la concertele guvernamentale șide mare anvergură, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale din Chișinău și la concertele Ansamblului Concertino.

A absolvit Colegiul Republican de Muzică „Ştefan Neaga”, specialitatea Dirijat coral; Universitatea de Stat a Artelor, specialitatea Canto muzică uşoară şi jazz; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Patrimoniu cultural şi manifestări artistice.

Este solistă a Orchestrei Prezidenţiale a Republicii Moldova, profesor de canto, organizator de manifestări cultural artistice, fondator și director al studiuoului pentru copii şi tineret „IntactArt”.

Renumita cântăreață a fost declarată Maestru în Artă din Republica Moldova – titlul onorific decernat prin Decret Prezidențial în luna ianuarie 2023. De asemenea, este deținătoarea Premiului de Excelență pentru cea mai bună voce și originalitate a prestațiilor scenice din cadrul Galei Excelenței Muzicale din Republica Moldova, ediția -2021

Interpreta muzică de ușoară, jazz, pop-rock, romanţe şi muzică clasică este laureata Concursului de interpretare a romanţei „Crizantema de Aur”, Târgovişte (1999), Marele Premiu la Concursul „Crizantema de Argint”, Chișinău (2021), reprezentanta Republicii Moldova la Concursul „Eurovision” (2014”, Copenhaga, Danemarca.

ADRIANA BABIN

Adriana Babin

La opt ani, Adriana a susținut primul ei concert ca solistă pe scena Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău. A finalizat studiile la cel mai prestigios liceu de muzică din Republica Moldova, „Ciprian Porumbescu”, la clasa profesorului Ion Negură. În perioada 2021-2022, a studiat la „Conservatorium van Amsterdam” din Olanda, clasa de nai a prof. Matthijs Koelne, iar în prezent este studentă în anul IV la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Adriana Babin este laureata și câștigătoarea premiului I la diverse concursuri precum „Orpheus” din România sau „Talents of the world” din Ucraina unde a câștigat marele premiu, dar și alte premii importante în Rusia, Serbia, Moldova și Bulgaria.

De asemenea, a colaborat cu orchestre precum „Junge Simfonie Berlin Orchestra”, cu Marie Jacquot dirijor, fiind invitată să cânte în cadrul show-ului televizat „Stars von morgen”, de însuși Rollando Vilazzon; Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău; Orchestra de cameră a Sălii cu Orgă din Chișinău, sub bagheta lui Cristian Florea.

În 2019, Adriana a cântat în fața a 50.000 de spectatori, acompaniată de orchestra simfonică a Operei din Paris, cu Jerome Pillement dirijor, în cadrul Festivalului ,,Un Violon sur le Sable”, Royan (Franța).

În 2022, a susținut recitalul ei solo la Ateneul Român din București, cu transmisie în direct la Radio România Muzical și a fost protagonista Festivalului „Clef de Soleil” din Saint-Germain-En-Laye (Franța), alături de Martha Rgerich.

În 2017, Adriana Babin a fost onorată cu bursa de merit a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, primind și Premiul pentru rezultate deosebite în reprezentarea imaginii țării la nivel internațional, distincție a Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Vacanțe Muzicale XLVIII – ANTON NICULESCU, VINICIU MOROIANU – DUO CAMERAL PE SCENA VACANȚELOR MUZICALE

Al doilea recital cameral al ediției actuale este programat pentru după-amiaza zilei de miercuri, 5 iulie 2023, când, de la ora 18:00, la sala „Calistrat Hogaș” (Consiliul Județean Neamț), vor evolua, în calitate de soliști, viloncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu.

__________________________________________________________________________

ANTON NICULESCU


Anton Niculescu

S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.

După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Şafran. Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate (Concursul Internaţional de la Trapani – Italia). Începe o intensă activitate concertistică şi, în paralel, ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi „Teatro Comunale” din Florenţa.

Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii, numele său se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală. Astfel, este din ce în ce mai des prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, S.U.A., Kazakstan, Uzbekistan, Republica Moldova. Face parte din renumite formaţii camerale: „Zürcher Streichtrio” (Trio de coarde din Zürich), „Ansamblul Oistrach” (cvartet, cvintet, sextet) şi „Trio di Vienna”; are parteneri pianişti ca: Bruno Canino, Pavel Gililov.

An de an este invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume, printre care Concursul Internaţional „Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional „Shabit Inspiration” din Kazakstan, în Italia, Japonia. De asemenea, susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România.

Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666, care l-a avut ca membru şi pe W. A. Mozart.

Mari personalităţi din lumea muzicii, ca Zubin Mehta, Riccardo Muti, Eugen Jochum, Mstislav Rostropovich, Carlo Maria Giulini, Daniil Şafran, Paul Tortelier, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de arta sa interpretativă. A realizat înregistrări radio, t.v. şi CD-uri şi, din anul 1996, este solist-concertist la Filarmonica din Braşov, interpretând şi prime audiţii ale unor concerte importante pentru violoncel.

A mai participat la Vacanţele Muzicale în anii 2003, 2004 și 2016.

Cântă la un instrument „Pietro Guarnieri – Mantova 1709”.

VINICIU MOROIANU


Viniciu Moroianu

S-a născut în București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni.

A absolvit, în orașul natal, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la clasa profesoarei Marta Paladi. La Universitatea Națională de Muzică, Viniciu Moroianu a fost îndrumat de pianistul și profesorul Gabriel Amiraș, fost elev al marelui profesor rus Heinrich Neuhaus. La Acompaniament a fost discipolul Suzanei Szorenyi. A studiat armonia cu compozitorii Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu.

Începând din anul 1973, a fost distins cu Premiul I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al Concursurilor internaționale de la Paris (1979) și București (1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti. S-a afirmat în peste o mie de apariții pe podium.

Repertoriul său vast include concerte cu orchestra (Integrala Beethoven, precum și alte peste douăzeci de titluri, inclusiv românești), programe de recital, muzică de cameră.

A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (opt ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), „Academia Sighișoara” (unsprezece ediții), precum și la Besancon, San Jose, Graz, Chișinău și Bratislava.

A cântat pe scene din Grecia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. A concertat cu toate orchestrele din România, precum și cu ansambluri din Marea Britanie, Austria, Elveția, Republica Moldova și Bulgaria.

Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991).

În anul 2005, a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.

Între discipolii săi se numără Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, Ana Silvestru, Silvan Negruțiu, Simona Strungaru, Abel Corban, Maria-Diana Petrache, Cătălin Răducanu.

Predă la Universitatea Națională de Muzică din București, din 1990, ca titular la Muzică de cameră (până în 1994) și Pian.

Vacanțe Muzicale XLVIII – RECITAL MUZICAL OFERIT DE NATALIA BARBU, ÎN A PATRA SEARĂ A VACANȚELOR

Seara a patra a ediției curente o aduce în fața publicului nemțean pe interpreta Natalia Barbu. Pe scena festivalului, basarabeanca atât de apreciată în România va fi însoțită de o formație instrumentală.

NATALIA BARBU

Natalia Barbu

Este născută la Chișinău, pe 22 august 1979, la limita dintre zodiile Leului și Fecioarei. Luptătoare, plină de strălucire, ambițioasă și foarte energică, Natalia Barbu are un adevărat cult pentru prietenie.

Provine dintr-o familie de muzicieni, în mijlocul căreia a studiat vioara încă din primii ani ai copilăriei. A început să cânte muzică ușoară de mica, apărând în diverse show-uri de televiziune pentru copii.

A absolvit Colegiul de Muzică din Chișinău, clasa de vioară, ulterior aplicând pentru admiterea sa la Academia de Muzica „Gavriil Muzicescu”, în 1999.

În plan artistic, Natalia Barbu a câștigat Concursul de la Mamaia, în 1998, trofeu care a fost considerat de ea o mare victorie și, mai ales, o confirmare a faptului că merge pe drumul bun.

În etapa următoare a carierei sale, Natalia Barbu a muncit mult, s-a perfecționat, și-a construit un repertoriu solid, și-a definitivat stilul de interpretare.

În timpul liber, Natalia adora să stea cu prietenii, să înoate. În plus, îi plac foarte mult câinii (are un rotweiller, de care nu suportă să stea departe). Mai presus de toate este dragostea sa pentru muzică.

Formaţia instrumentală „Millenium”

Începând cu 1999, este solistă a formației „Millenium”, iar doi ani mai târziu își lansează primul său album, cel intitulat „Între ieri și azi”, urmat, în 2003, de un altul, „Zbor de dor”.

În 2001, la Chișinău, primește înalte distincție „Maestru în Arte al Republicii Moldova”.

Vacanțe Muzicale XLVIII – „FANTEZIE ESTIVALĂ” – RECITAL CAMERAL SUSȚINUT DE PIANISTA RALUCA OUATU ȘI FLAUTISTUL TEODOR ȚÎRLEA

Joi, 6 iulie 2023, ora 18:00, la Sala „Calistrat Hogaș” (Consiliul Județean Neamț) se deschide cea de a cincea seară muzicală a Vacanțelor anului 2023. Protagoniști vor fi tinerii muzicieni Raluca Ouatu (pian) și Teodor Țîrlea (flaut). Intitulat „Fantezie estivală”, recitalul pianistei originară din Piatra-Neamț și a invitatului său va cuprinde lucrări din creația compozitorilor Joaquín Rodrigo, Georges Hüe, Robert Schumann și François Borne.

Program:

J. RodrigoFantasia para un gentilhombre
Georges HüeFantasie
R. SchumannFantasiestücke op. 73
F. BorneFantazie brilianta pe teme din opera „Carmen”, de Georges Bizet

_________________________________________________________________________

RALUCA ELENA OUATU

Conferențiar univ. dr. al Univesității Naţionale de Muzică din Bucureşti, Raluca Ouatu s-a născut la Piatra-Neamţ în septembrie 1982. A început studiul pianului cu prof. Mihaela Spiridon şi Mircea Dan Raducanu la Liceul de Artă din oraşul natal şi a continuat la București cu prof. Magda Stănescu, Marcela Nistor (Liceul „Dinu Lipatti”) Ioana Minei, Ana Pitiş.

A absolvit cursurile de licență, masterat și doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, cu prof. univ. dr. Dana Borșan și prof univ dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

Raluca Ouatu a beneficiat de burse de studiu în Germania, Polonia, Lituania şi Italia.

Începând din anul 2009, este director artistic al Orchestrei „Camerata Regală”.

Talentul său deosebit manifestat pentru domeniul muzicii de cameră şi al acompaniamentului a fost răsplătit cu mai multe premii: Premiul „The Best Accompanist” la „Virginia Zeani” Grand Prix, Premiul pentru acompaniament „Bianca” la Concursul Național „Ionel Perlea”, Premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator „Victoria Ștefănescu”, Diplomă de Maestru Acompaniator la Concursul Internațional „Haricleea Darclee”.

A fost acompaniator oficial la: Concursul Internaţional „George Enescu”, Concursul Internaţional „JM Events Romania”, Concursurile şi Cursurile internaţionale de dirijat orchestră „Micul Paris” – Bucureşti şi International Conducting „Jeunesses Musicales” Competition Romania.

A susţinut masterclass-uri pentru personalităţi ca Rony Rogoff, Michael Martin Kofler, Hedwig Swimberghe, Rockwell Blake, Liora Maurer, Marcin Habela, Lucas Meachem, Sharon Mohar, Teodor Țîrlea, Sivia Marcovici.

A colaborat cu Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat „George Enescu” Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele de Tineret „Camerata Regală” şi Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijată de Zubin Mehta, Orchestra Filarmonică Sankt Petersburg, Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, „Bucharest Brass Ensemble”.

TEODOR ȚÎRLEA

Începând cu anul 2016, Teodor Țîrlea (n. 1984) deține poziţia de prim-flautist al Orchestrei Simfonice din Norrköping, Suedia. În paralel, din octombrie 2022, este angajat pe postul de șef partidă – flaut la Filarmonica „George Enescu” București.

De-a lungul anilor, Teodor Țîrlea a activat ca prim-flautist la Düsseldorfer Symphoniker, Komische Oper Berlin, Gewandhaus Orchestra din Leipzig şi la Orchestra Operei Norvegiene din Oslo. De asemenea, a colaborat cu mai multe orchestre de renume: Orchestra Simfonică Radio din Stockholm, Orchestra del Gran Teatro del Liceu – Barcelona, ​​Deutsche Oper Berlin, şi s-a bucurat de colaborări cu dirijori celebri precum: Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Ivan Fischer.

Formarea sa artistică a început sub îndrumarea profesorului Vasile Gocan și a tatălui său – Florin Ţîrlea -, iar după absolvirea liceului a continuat cu Jean-Claude Gérard și Davide Formisano la Musikhochschule Stuttgart.

Înainte de a-și începe cariera profesională de muzician de orchestră, Teodor Țîrlea a fost membru al Accademia Teatro alla Scala din Milano, a participat la Pacific Music Festival Saporro (Japonia), Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein (Germania) și la Festivalul de Muzică Zermatt (Elveția), alături de renumitul ansamblu „Scharoun” al Filarmonicii din Berlin.

Ca solist, Teodor Țîrlea a concertat pe scenele Filarmonicilor din Norrköping, Iași, Bacău, Cluj-Napoca.

Fiind un susținător fervent al educației muzicale de înaltă calitate, Teodor Țîrlea, împreună cu familia sa, a înființat în anul 2012 Centrul de Pregătire Muzicală „Ars Cantus” – o școală privată de muzică, în orașul său natal, Cluj-Napoca.

De asemenea, începând cu anul 2019, Teodor Țîrlea a susținut cursuri de măiestrie atât în ţară – („Musica Kronstadt” Brașov, „Ars Cantus” Cluj-Napoca , Universitatea de Muzică București, Facultatea de Muzică Timișoara), cât și în străinătate („Piediluco Festival”, Italia).

Vacanțe Muzicale XLVIII – CONCERT POPFOLKLORICA

Seara de joi, 6 iulie 2023, se va închide cu evoluția muzicienilor cuprinși în proiectul muzical intitulat Popfolklorica, proiect cross-over româno-norvegian, care aduce împreună un mix de artiști cu influențe și backgrounduri muzicale diferite. Interpretare sută la sută live, un stil construit în jurul muzicii pop, cu elemente din jazz, blues, vintage soul, folk. Repertoriul lor constă în piese originale, dar și coveruri reinterpretate cu instrumental românesc.

Popfolklorica este conceptul sub umbrela căruia artistul Ovi a reușit să aducă împreună artiști cu stiluri de muzică care variază de la jazz la motown sau soul, cu elemente etno și de folclor. Abordarea Popfolklorica contestă limitele muzicale ale scenei românești, prin versatilitatea instrumentală și doza de energie vibrantă pe care o transmit ca grup, care cuprinde șapte membri: Ovi (vocal și clape), Anton Cazanoi (țambal), Cezar Cazanoi (instrumente de suflat), Eugenia Nicolae (vocal), Sorin Zlat (pian), Seby, Joo (bass), Marius Ciupitu (tobe).

______________________________________________________________________

OVI. Frontman al conceptului Popfolklorica, cu o experiență de peste 25 de ani de live entertainer, vocalist, keyboardist, compozitor și producător muzical în Norvegia, România, Europa, Asia și S.U.A.

Ca performanțe obținute de-a lungul timpului, care îl consacră printre artiștii titrați din România, reținem: două Premii la Festivalul „Cerbul de Aur” 2009; locurile 3, respectiv 10, în plan international, pentru România, alături de Paula Seling, la Eurovision 2010-2014; „Duelul pianelor” 2017-2019 (TVR); compozitor în cadrul „ESC contest” 2009-2022 pentru Norvegia, Belgia, Danemarca, Spania, Armenia & România; songwriter în cadrul: „Songfarm – Sweden” 2010-2015, Black Rock – Santorini 2014, LA & Palm Springs US 2016-2018, Armada & Ultra Music Amsterdam 2018.

ANATOL CAZANOI și CEZAR CAZANOI

Cei doi frați aduc spritul folclorului românesc în Popfolklorica, ca maeștri desăvârșiți ai genului și muzicii etno tradiționale, indiferent de zonă sau stil. Ei au colaborat de-a lungul timpului cu artiști de renume precum: Nicolae Botgros, Loredana, Gheorghe Zamfir sau Eugen Doga.

EUGENIA NICOLAE

Vocalistă a proiectului Popfolklorica, Eugenia Nicolae s-a remarcat în industria muzicală românească prin stilul fresh, născut din combinația folclorului cu alte genuri muzicale contemporane. Își scrie propriile piese, contribuind inclusiv la componistica Popfolklorica. Eugenia Nicolae atinge o armonie muzicală împreună cu Ovi, rezultatul fiind un melanj de interpretări între muzica pop și piesele tradiționale.

SORIN ZLAT

Renumit pianist de jazz, Sorin Zlat se remarcă în proiect prin virtuozitatea sa instrumentală și originalitatea aranjamentelor pe care le propune pentru repertoriul Popfolklorica. Are în spate o carieră impresionantă, cu multe succese repurtate, printre care: Marele Premiu la Jacksonville Jazz Festival și Monaco Jazz Festival. A concertat la Montreux Jazz Festival, London Jazz Fest, Blue Note New York și a împărțit scena cu artiști precum: Chick Corea, Branford Marsalis, Tito Puente.

SEBY JOO

Unul dintre cei mai titrați basiști din industria muzicală românească, Seby are la activ colaborări cu artiști autohtoni precum Connect R, Raluka, sau participare la „Vocea României”.

MARIUS CIUPITU

Toboșarul Popfolklorica, Marius este un instrumentist de excepție. Printre proiectele muzicale la care și în care s-a implicat se numără trupa „Mandinga”, ca membru fondator.

Vacanțe Muzicale XLVIII – ȘTEFAN BĂNICĂ SHOW

Penultima seară a Vacanțelor Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a îl aduce pe scena din centrul istoric al urbei pietrene pe mult apreciatul artist Ștefan Bănică junior.

ȘTEFAN BĂNICĂ

Născut la 18 octombrie 1967, la București, fiul celebrului actor Ștefan Bănică, absolvă, în 1990, Institutul de Artă Cinematografică (I. A. T. C.), la clasa maestrului ion Cojar.

Are o scurtă, dar remarcabilă carieră în cinematografie (exemple: „Eroii nu au vârstă” – 1984 sau seria celebră a „Liceenilor” – 1986-1990).

Pasionat de rock and roll, facinat de personalitatea marelui Elvis Presley, face primii pași în cariera muzicală profesionistă, în 1992 (deși, cu umor, recunoaște că a cântat în public prima dată la vârsta de trei ani, în… tramvai!), când a înregistrat primul său album intitulat „Un actor, un rock`n`roll”. A urmat apoi, în 1996, discul „Te rock… frumos”, un album la care Ștefan Bănică jr. a colaborat pentru prima dată cu trupa „Rock’n’roll Band” și cu grupul vocal „The`50`s”, formații la a căror înființare a contribuit în mare măsură.

Cariera sa muzicală este impresionantă, de-a lungul anilor fiind recompensat cu multe premii și distincții, dintre care amintim aici: în 2000: Locul 1, secțiunea șlagăre, la Festivalul de la Mamaia; în 2002: în 2002 – Artistul anului, Premiu acordat de Radio România , în 2003 – Best Male, MTV; în 2004 – Disc de Aur – „Zori de zi”. Tot în 2004, este decorat cu „Ordinul Cavalerului”, distincție a Președenției României.

Vacanțe Muzicale XLVIII – ÎN ULTIMA SEARĂ A VACANȚELOR 2023, CĂLĂTORIE ÎN LUMEA FILMULUI ȘI A MUSICALULUI

Pentru ultima seară a ediției a XLVIII-a a Festivalului Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, organizatorul, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, invită publicul la o Călătorie în lumea filmului și a musicalului, eveniment realizat cu participarea soliștilor și a orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București. Sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, sâmbătă, 8 iulie 2023, ora 21:00, la Curtea Domnească, vor putea fi audiați și aplaudați Bianca Ionescu-Ballo, Mihaela Alexa, Gabriela Daha, Cristina Popa, Daniel Madia, Florin Budnaru, Ștefan Popov, Marius Mitrofan, Orest Pîslariu-Ranghilof, Valentino Tiron.

***

Sâmbătă, 8 iulie 2023, Curtea Domnească, ora 21:00

Festivitatea de închidere a ediției a XLVIII-a a Festivalului Internaționa Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț

„CĂLĂTORIE ÎN LUMEA FILMULUI ȘI A MUSICALULUI”

Evoluează:

Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București

Dirijor : ALEXANDRU ILIE

Soliști: BIANCA IONESCU-BALLO, MIHAELA ALEXA, GABRIELA DAHA, CRISTINA POPA, DANIEL MADIA, FLORIN BUDNARU, ȘTEFAN POPOV, MARIUS MITROFAN, OREST PÎSLARIU-RANGHILOF, VALENTINO TIRON.

Program:

1.Hans Zimmer și Lisa Gerrard – Gladiator – selecțiuni (orchestră) 2.Leonard Bernstein – „West Side Story” – I Feel Pretty(Cristina Popa)
3.Richard Rodgers – Oklahoma – Oh,what a beautiful morning (Orest Pîslariu-Ranghilof)
4.Frederick Loewe – „My Fair Lady” – arie Eliza Lasă tu, domnu’ Higgins (Mihaela Alexa)
5.Andrew Lloyd Webber –„The Phantom of the Opera” – Think of me (Cristina Popa și Florin Budnaru)
6.George Gershwin – „Porgy and Bess” – I Got Plenty o’ Nuttin (Marius Mitrofan)
7.Andrew Lloyd Webber – „Cats” – Memory (Bianca Ionescu-Ballo)
8Franke Previte – „Dirty Dancing” – Time of my life (orchestra)
9. Cole Porter – „Kiss me, Kate” – So in love (reprise) (Stefan Popov)
10. Carl Strommen – Salute to the Cinema – (aranjament orchestral) Singin’ in the Rain, Over the Rainbow, As Time Goes By, A Day in the Life of a Fool (orchestra)
11.Nino Rota -„The Godfather” – Parla Piu Piano (Daniel Madia)
12.Frederick Loewe – „My Fair Lady” – Aș fi putut dansa (Mihaela Alexa)
13.John Wiliams – Schindler’s list – tema filmului, solo vioară (concertmaestru Geanina Meragiu şi Orchestra)
14.Richard Rodgers – „South Pacific” – Some Enchanted Evening (Marius Mitrofan)
15.Dany Elfman – Spider Man – selecțiuni(orchestra)
16.George Gershwin – „Porgy and Bess” – Summertime (Bianca Ionescu-Ballo)
17.Gérard Presgurvic – „Romeo și Julieta” – Inimi îndrăgostite (Cristina Popa și Florin Budnaru)
18.Frederick Loewe – „My fair lady” – arie Higgins Sunt un om obişnuit (Ștefan Popov)
19.James Horner – Titanic – selecțiuni (orchestra)
20.Ennio Morricone – „The Mission” – Nella fantasia (Mihaela Alexa)
21.Jerry Bock- „Fiddler on the Roof” – If I were a rich man (Orest Pîslariu-Ranghilof)
22.Charlie Chaplin – This is my song (orchestra)
23.Riccardo Cocciante – „Notre-Dame de Paris” – Belle (Daniel Madia, Florin Budnaru, Marius Mitrofa)
24.Richard Rodgers – „South Pacific” – Honey Bun (Gabriela Daha și Valentino Tiron)
25.Leonard Bernstein – „West Side Story” – Tonight (Bianca Ionescu-Ballo și Florin Budnaru)
26.Klaus Badelt – Pirates of the Caribbean (orchestra)

ALEXANDRU ILIE – dirijor

ALEXANDRU ILIE – dirijor

Născut în București în data de 03 august 1988, Alexandru ILIE a arătat o înclinație către domeniul muzical încă din copilărie. Părinții l-au încurajat și i-au îndrumat pașii spre Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. A urmat Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2011, la clasa Maestrului Petru Andriesei. Își închieie programul de Master – Secţia Stilistică Dirijorală, la clasa Maestrului Horia Andreescu.

Având o vastă experiență, Alexandru Ilie colaborează frecvent cu Filarmonicile din orașele României, precum: Cluj, Timișoara, Iași, Pitești, Ploiești, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Botoșani, Craiova, Târgoviște, dar și cu orchestre naționale: Orchestra Simfonică București, Camerata Regală, Orchestra Operei Brașov, Opera Română Craiova, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret din Iași, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Concertino, Philarmonia București.

În paralel cu activitatea clasică, Alexandru Ilie iubește să aducă în fața publicului concepte „fusion”, având colaborări cu artiști ai muzicii ușoare (Marius Moga, Nico, Marcel Pavel, Andra, Paula Seling, Ovidiu Anton).

În prezent, este dirijor permanent la două dintre instituțiile de profil din Capitală: Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Este fondator/co-fondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal și VIBE Orchestra.

BIANCA IONESCU-BALLO

BIANCA IONESCU-BALLO

Din anul 1982 până în prezent este prim-solist, artist liric în cadrul Teatrului Național de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, din anul 2018 desfășurând și activitate de manager al aceleiași instituții.

Pe parcursul acestei perioade a interpretat roluri principale din „Mam’zelle Nitouche”, „Secretul lui Marco Polo”, „O noapte la Veneția”, „Sânge vienez”, „Liliacul”, „Voievodul Țiganilor”, „Paganini”, „Poveste din cartierul de Vest”, „Vila cu iluzii”, „Lăsați-mă să cânt”, „Frumoasa Elena”, „Bal la Savoy”, „Rosemary”, „Văduva veselă”, „Floarea din Hawaii”, „Contesa Mariza”, „Logodnicul din lună”, „Rebecca”, „Paris, mon amour”, „London – A New Story”, „Parfum de femeie”, „Bonjour, Bonne Nuit, Paris!”.

A colaborat cu numeroase filarmonici din țară, dintre care amintim: Filarmonica din București, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Satu Mare, Brașov, Botoșani, Ploiești.

În 1986 și 1987 joacă în filmele ,,Cucoana Chirița” și ,,Chirița în Iași”, regia Mircea Drăgan, având totodată roluri alături de Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu și Ștefan Tapalagă.

În perioada 1994-2005 este dirijoarea corului de copii ,,Minisong” / ,,Ministars”. După dispariția dirijorului Ioan Luchian Mihalea, a preluat conducerea corului de copii, cu care a efectuat turnee (Belgia, Franța) concerte și înregistrări: „Joy to the world” (L.P. casa Eurostars, colinde de Crăciun), „O, brad frumos”  (CD, casa Electrecord),  „Supercalifragilistic” (CD casa Electrecord)

Activitatea sa artistică include și turnee în stăinătate, astfel: Statele Unite (1991, 1997) Italia (1991, 1993, 1995, 2006, 2007), Germania (1994, 2001, 2002), China (1996), Japonia (2000, 2002), Israel (1995, 1996, 2000, 2010, 2014), Kiev (2012).

În anul 2019 finalizează cursuri de Master în canto la Institutul ,,Luigi Boccherini” din Lucca, Italia.

MIHAELA ALEXA

MIHAELA ALEXA

S-a născut pe 11 septembrie 1988 in orasul Bacău. Încă de la vârsta de 7 ani studiază pian in cadrul Liceului de Artă „George Apostu” din orașul natal, iar din clasa a-IX-a urmează cursuri de canto clasic. În perioada claselor I- XII, a făcut parte din corul „Armonia” si corul „Animosi”, cu care a concertat în România și în marile orașe din Europa, obținând premii importante.

Îndrumată de profesorii din liceu care i-au vazut potentialul vocal, pleacă la Universitatea de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti să studieze canto clasic. În 2013, devine absolventă a cursurilor de Master din cadrul aceleiași facultăți, sub îndrumarea profesorilor Maria Hurduc și Cristina Soreanu.

În perioada 2013-2019, este angajată solist la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, unde a susținut spectacole de operă, operetă și musical.

Din toamna anului 2019 până în prezent, este angajată solist la Teatrul de Operetă si Musical „Ion Dacian” din București.
De-a lungul timpului a apărut în numeroase festivaluri, atât la nivel național, cât și internațional, a  susținut concerte la Teatrul de operetă „Ion Dacian” București,   Filarmonica Pitești, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galațui, Sala Radio București, Institutul „Goethe” Paris, „Kings Place Hall” Londra, Centrul Cultural  „Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi” din Izmir, turneu în Statele Unite ale Americii.

De asemenea, din 2010, a început să cânte muzică de jazz împreună cu renumitului pianist de jazz Sorin Zlat. Combinându-și pregătirea și experiența de solistă de operă cu dragostea ei pentru jazz, Mihaela Alexa a început să exploreze noi viziuni de expresie care i-au adus în cele din urmă numeroase premii si colaborări cu artiști din întreaga Europă.

În 2009, a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Tânăr Interpret la Concursul de interpretare „Hariclea Darclee”, Brăila. În 2011, a primit Premiul Special la Concursul de Interpretare „Paul Constantinescu”, Ploiești, și Premiul de Excelență la Concursul de Interpretare a Liedului Românesc, Brasov.

GABRIELA DAHA

GABRIELA DAHA

Gabriela Daha a absolvit Liceul de Artă și Academia de Muzică „George Enescu” din București. Activitatea profesională include colaborări cu posturi de radio și televiziune naționale și internaționale, dar și cu Opera Comică pentru Copii, în prezent fiind angajata Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Repertoriul de operă comică include roluri din: „Il Signor Bruschino” de Gioachino Rossini, „Directorul de Teatru” de W.A. Mozart sau „Telefonul” de Gian Carlo Menotti. În operetă a dat viață unor personaje ca: Liza din „Contesa Maritza”, Adela din „Liliacul”, Jaqueline din „Suzana”, Cristinel din „Vânzătorul de păsări”, Sikima din „Țara Surâsului”, Bessy din „Floarea din Hawaii”, Țic-Țic din „Micuța Dorothy”, Miryna din „Lysistrata”, Suzănica din „Lăsați-mă să cânt”, Minnie din „Hello, Dolly!”, Arsena din „ Voievodul țiganilor”, Klarken din „La calul bălan”.

CRISTINA POPA

CRISTINA POPA

 A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în anul 2021. Ulterior, și-a continuat studiile de masterat în cadrul Facultății de Interpretare Muzicală – Secția Canto clasic.

În anul 2018, se alătură Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, în calitate de artist liric-sopran, și evoluează pe scena acestuia în spectacole ca: „Țara Surâsului”, „Kiss me, Kate!”, „Liliacul”, „My Fair Lady”, „Candid”, „Voievodul Țiganilor”, „Dacika”, ”This is my song”.

De asemenea, în cadrul Teatrului a obținut și roluri solistice, precum: „Cenușăreasa” – rolul Cenușăreasa și „Povestirile lui Offenbach” – rolul Pericola.

În calitate de artist liric-sopran, a colaborat cu instituții de prestigiu, precum Ateneul Român.

DANIEL MADIA

DANIEL MADIA

A absolvit Liceul de Muzică în 1989, unde a studiat contrabasul, tuba și pianul. Zece ani mai târziu absolvă Facultatea de Interpretare Muzicală – Secția Canto clasic, din cadrul Universității de Muzică București.

Din 1994, începe să colaboreze, ca solist, cu ansamblul coral „Gloria Cantus” (turnee în Italia, Spania, Germania 1994-1998), cu Filarmonica „George Enescu” și cu Opera Națională București (1999-2001).

Efectuează o serie de turnee și recitaluri de operă, vocal simfonice, muzică sacră și liturgică în România, Italia, Spania, Germania (1996-2000).

Este semifinalist al Concursului Internațional de Canto „Viotti” din Italia.

Începând din 2002, este solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”. A evoluat în numeroase spectacole de operă și operetă, printre care: „Flautul fermecat”, „Bărbierul din Sevilla”, „La Traviata”, „Rigoletto”, „Boema”, „Manon Lescaut”, „Lucia di Lammermmoor”, „Paiațe”, „Încoronarea Papei”, „Văduva veselă”, „Somnabula”, „Secretul lui Marco Polo”, „Vânzătorul de păsări” și în spectacolul de șansonete „Paris, mon amour”.

FLORIN BUDNARU

FLORIN BUDNARU

A absolvit Universitatea Națională de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto clasic, în anul 2003, avându-i profesori pe Ionel Voineag, Marius Brenciu și Dumitru Trandafir. În anul 2000, în timpul studenției, urmează un masterclass cu Ionel Pantea la Budapesta (Ungaria). Din 2002, este solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, unde a debutat în opereta „Vânzătorul de păsări”, de Carl Zeller. A realizat roluri în operetele „Lăsați-mă să cânt!”, „Silvia”, „Văduva veselă”, „Victoria și-al ei husar”, „Contesa Maritza”, „Liliacul” (în regia lui Răzvan Ioan Dincă), precum și în musicalurile „Broadway – București”, „Romeo și Julieta”, „Rebecca” (în regia lui Áttila Béres, muzica Sylvester Levay), „Paris, mon amour” (în regia lui Răzvan Ioan Dincă).

De asemenea, a debutat la Teatrul de Operetă și Musical din Budapesta cu spectacolul „Văduva veselă” (în rolul lui Camille).

În anul 2005, a debutat la Opera Națională București cu spectacolul „Bărbierul din Sevilla” ,de Gioachino Rossini. A mai interpretat roluri principale în „La Rondine”, de Giacomo Puccini, „Don Giovanni” și „Requiem”, de Wolfgang Amadeus Mozart (acesta din urmă, cu Filarmonica din Chișinău și Filarmonica „George Enescu”).

A participat la turnee cu Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” la Cairo și Alexandria (Egipt), cu Opereta Națională din Budapesta („Văduva veselă”) în Italia; de asemenea, la Opera din Odessa (Ucraina) și în Germania cu opera „La Rondine” de Puccini.

În anul 2011, a obținut Premiul pentru Cea mai bună voce de musical și operetă la „Gala premiilor VIP pentru artele spectacolului musical” (2011) și Trofeul Sylvester Levay, premiu obținut la Concursul Internațional de Musical „Sylvester Levay” (Serbia).

ȘTEFAN POPOV

ȘTEFAN POPOV

A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în 1991. Între 1983 și 1985 a fost artist liric la Teatrul de Operă din Sliven, Bulgaria. A participat la numeroase concursuri internaționale de profil. Până în prezent a obținut o serie de premii care i-au atestat valoarea profesională. Din 1992, este solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Pentru activitatea sa a fost distins cu: Premiul de Excelență pentru interpretare (1999) și Premiul „Ion Dacian” pentru activitate (2004).

A avut numeroase colaborări cu teatre din țară și din străinătate, cu Filarmonica din București, cu Radioteleviziunea Română și turnee în: Italia, Germania, Elveția, Portugalia, Cipru, Olanda, Ucraina, Ungaria și Egipt.

Repertoriul său cuprinde arii din operă, operetă și lucrări din domeniul vocal-simfonic. Printre rolurile interpretate se numără: Danilo din „Văduva veselă” de Franz Lehár, Falke din „Liliacul” de Johann Strauss, Homonay din „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss, Papacoda din „O noapte la Veneția” de Johann Strauss, Tassilo din „Contesa Maritza” și Feri din „Silvia” de Emmerich Kálmán, Jim Boy și Lt. Stone din „Floarea din Hawaii” de Paul Abraham și Capulet tatăl din musicalul „Romeo & Julieta” de Gérard Presgurvic, Henry Higgins din musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe.

MARIUS MITROFAN

MARIUS MITROFAN

A fost admis în anul 1998 la Facultatea de Interpretare – Secția Canto, din cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. univ. Iulian Băiașu, facultate pe care a absolvit-o în anul 2003, la clasa prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu.

A debutat pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” în anul 2003, cu rolul Feri din opereta ,,Silvia” de E. Kalmann, susținând cu această ocazie examenul de absolvire a Facultății de Interpretare. Anterior, a absolvit cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnice București.

A urmat cursurile Masterclass – Canto în cadrul Fundației Culturale „Pro Arte” Viena.

Pe scena Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” a interpretat rolurile: Colonelul Homonay din opereta „Voievodul Ţiganilor” (J. Strauss), Locotenent Stone din opereta „Floarea din Hawaii” (P. Abraham), Prințul Leopold Maria din opereta „Silvia” (E. Kalmann), Ambasadorul John Cunlight din opereta „Victoria și-al ei husar” (P. Abraham), Feri din opereta „Silvia” (E. Kalmann), Locotenent Chasuble din musicalul „Mein freund Bunbury” (G. Natschinsky), Poetul din spectacolul de șansonete „Bonjour, Bonne Nuit, Paris”, Frank din opereta „Liliacul” (J. Strauss), Colonel Pickering din musicalul „My Fair Lady” (Fr. Loewe), Pangloss din opereta „Candid” (L. Bernstein).

OREST PÎSLARIU-RANGHILOF

OREST PÎSLARIU-RANGHILOF

Bas-bariton, absolvent al Academiei de Muzică București, la clasa maestrului Hero Lupescu, al cursurilor de masterclass cu Toma Popescu, Theodore Coresi, Mariana Nicolesco, Alfredo Mariotti și Virginia Zeani.

În prezent, este prim-solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. A cântat în compania unor soliști de prestigiu, precum: Ruxandra Donose, Anooshah Golesorkhi, Iano Tamar, Natalia Ushakova, Julia Novikova, Gustavo Porta.

A interpretatat roluri de operă, precum: Don Pasquale, Zaccaria („Nabucco”), Leporello („Don Giovanni”), don Alfonso („Cosi fan Tutte”), don Bartolo („Bărbierul din Sevilla”), Ramfis („Aida”), Dulcamara („Elixirul dragostei”), Uberto („La serva padrona”); de operetă, precum: Alfred P. Doolittle („My Fair Lady”), Zetta („Văduva veselă”), Frank („Liliacul”), Pimpinelli („Paganini”), Jupan („Voievodul țiganilor”).

A avut colaborări internaționale în Statele Unite, Grecia, Italia, Spania, Germania, Norvegia, India.

A mai urcat pe scena „Vacanțelor Muzicale” în anul 2004.

VALENTINO TIRON

A urmat Liceul de Coregrafie din București și Facultatea de Arte, secția Actorie, din cadrul Universității Hyperion. Este angajat al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din anul 2002. Activitatea sa artistică include numeroase participări la emisiuni TV, dublaje pentru desene animate, colaborări cu Opera Națională București în spectacolul sopranei Felicia Filip, „Crăciunul familiei” (2012), cu Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” în spectacolul „Lysistrata” (2008-2009), cu trupa de dans „Contemp” în spectacolul „Mozart și prietenii” (2001-2003) și cu Teatrul Nottara în spectacolul „Maria Callas” (2000-2001).

A participat alături de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” la Festivalul „Povești pentru copii și oameni mari”, care s-a desfășurat în București (2012) și Alba Iulia (2007) și la numeroase alte festivaluri alături de Opera Comică pentru Copii. A efectuat numeroase turnee în țară și în străinătate și a obținut premiul „Tânăr artist” în cadrul evenimentului „Stelele din fața și din spatele cortinei”.

Din repertoriul său fac parte roluri ca Țigan din „Voievodul țiganilor”, Pepino din „Secretul lui Marco Polo”, Bufonul Bob din „Frumoasa din pădurea adormită”, Istvan în „Contesa Maritza”, Glutto în „Fântâna Blanduziei”, Bobby din „Floarea din Hawaii”, Barnaby din „Hello, Dolly!”, Joseph din „Sânge vienez”, Nathaniel Horridge din „Rebecca”, Cascada din „Văduva veselă”. Cel mai recent rol al său este Monsieur Firmin din spectacolul de musical „Fantoma de la Operă”.