Chitară

Clasa de chitară clasică

Unul dintre cele mai accesibile instrumente, chitara, oferă posibilitatea să fie descoperit la orice vârstă. De-a lungul timpului a atras la Şcoala Populară de Arte copii, tineri şi mai puţini tineri, cu toţii dornici să-şi pună în valoare pasiunea pentru acest instrument şi talentul nativ.

Succesul acestui curs este dat şi de faptul că e o prezenţă permanentă în oferta Şcolii Populare de Artă din Piatra-Neamţ, a beneficiat de spaţii dintre cele mai diverse – de la clasicele săli de studiu, trecând pe la sălile bibliotecii judeţene şi ajungând chiar, vara, în aer liber, în interiorul Stânii tradiţionale de la marginea pădurii.

Evident, un rol important în atragerea pietrenilor la cursurile de chitară l-au avut profesorii care au predat acest instrument, printre ei numărându-se Liviu Daraban, Ionel Ţigănuş şi Iulian Stoica.

Actualmente, cursul este coordonat de profesorul Florentin Blănaru, cel mereu înconjurat de copii şi tineri, cu toţii dornici să prindă „microbul” instrumentului.

Florentin Blănaru

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, Secţia Muzică Instrumentală – Chitară, Florentin Blănaru a activat ca profesor de muzică la Şcoala generală din Tazlău, la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi (1992-1996), acolo unde a predat chitara clasică, iar din 2009 activează în cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ.

Între 1984-2000 a activat ca instrumentist în orchestra simfonică a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, instituţie cu care a întreprins turnee în Italia şi Germania cu operele „Madame Butterfly”, „Boema”, „Tosca”, „Rigoletto” şi „Hello Dolly” (1996 – 1997). Cinci ani mai târziu (2001), a participat, alături de Filarmonica din Constanţa, la Festivalul Internaţional de Pian Brignol, Franţa. Tot în perioada gălăţeană a realizat înregistrări pentru Radio Galaţi, cu „Trioul de Chitare” local.
Ca interpret solo a obţinut Premiul II la Festivalul de Chitară Clasică Sinaia (1986), a imprimat la studiourile „Prima” din Roma pentru coloana sonoră a unor filme documentare (2003). Are la activ un recital la Ambasada Spaniei din Roma, recital susţinut, la invitaţia ambasadorului Spaniei, pentru toţi miniştrii din ţările vorbitoare de limbă spaniolă.

Pasionat de chitara clasică încă din anii liceului, Florentin Blănaru explică strădania sa: „încerc să insuflu copiilor, de diferite vârste şi niveluri de pregătire muzicală, plăcerea de a interpreta piese de factură diferită – blues, rock, balade, muzică clasică şi muzică de film.”

Faptul că munca sa nu este în zadar e dovedit de reacţiile pozitive ale elevilor. Astfel, un cursant, elev de liceu, a mărturisit că „am auzit că domnul profesor învaţă copiii să cânte la chitară muzică rock, ceea ce m-a făcut să vin aici. Dar am fost «prins» de acordurile muzicii mai grele, căreia i se spune şi clasică. Vreau să aflu dacă pot veni la toamnă, la cursurile Şcolii Populare.”