MESAJUL PREȘEDINTELUI ACADEMIEI ROMÂNE, IOAN AUREL POP, ADRESAT ORGANIZATORILOR PREMIULUI NAȚIONAL „ION CREANGĂ”

Cuvânt mic la ceremonie mare

Acordarea și în 2021, adică la a cincea ediție, a Premiului național pentru proză „Ion Creangă”, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din județul Neamț, demonstrează că mai există încă măsură în lucruri chiar și atunci când marasmul ne copleșește și că – vorba cronicarului – „nasc și la Moldova oameni”, mereu și mereu. Este destul să citim numele celor nominalizați cu această ocazie – Gabriela Adameșteanu, Ștefan Agopian, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeșu, Radu Cosașu, Doina Ruști, Dumitru Țepeneag–,să vedem lista laureaților de până acum (Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban, Eugen Uricaru, Dan Stanca), să aflăm componența juriului, ca să ni „se umple inima de bucurie”. Se vede că „Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul” curge încă lin prin sufletele noastre și poartă ecourile copiilor din vremea lui Nică al lui Ștefan a Petrei, aflați „la scăldat”, „la cireșe” ori în târg cu „cucul cel armenesc”. Câtă vreme mai purtăm în noi toate aceste taine revelate de Ion Creangă, în ciuda relelor prin care trecem acum și prin care vom mai trece, nimic nu este pierdut, nici „dintre flori” și nici „dintre stele”. Câtă vreme oamenii inimoși din vechiul ținut al Neamțului se mai cuprind de „acel farmec sfânt” al culturii și al iubirii de creația literară autentică, suntem meniți să dăinuim cu poveștile noastre, cu ale noastre „convorbiri” sfătoase și mai ales cu „amintirile din copilărie”.

Prețuirea oamenilor mari nu numai după moartea lor, ci și atâta timp cât sunt încă alături de noi, în această viață, este un atribut al popoarelor civilizate, care au un gust dezvoltat al ceremoniilor bine cumpănite.

Ioan-Aurel Pop

Le doresc oamenilor de cultură nemțeni să aibă parte numai de edili învățați și de mecenați darnici, pentru care literatura să fie și să rămână una dintre cele mai frumoase forme sublimate ale vieții. Le mai doresc să poată organiza la anul o nouă ceremonie de premiere pentru Opera omnia, cum nu s-a mai văzut demult, să ne aflăm cu toții față în față, cu vorba dulce și cu paharul spumegând.

Calde felicitări!

Ioan-Aurel Pop