OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI GHEORGHE AMAICEI

Gheorghe Amaicei

Editura Nona a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț aduce în atenția publicului cititor microbiografia unui dascăl de excepţie care a predat în instituțiile de învățământ nemțene –Gheorghe Amaicei.

Reputatul profesor s-a născut la 28 martie 1933, pe Valea Cracăulu. A fost absolvent al Școlii Normale de Băieţi „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ, apoi al Facultăţii de Matematică din Iaşi. Cariera didactică, desfășurată la Şcoala Medie Bicaz şi Şcoala Nr. 3, Piatra-Neamţ, i-a fost încununată de succese profesionale: grade didactice (II şi I), titlul de profesor evidenţiat, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Organizarea Olimpiadelor Şcolare.

A lucrat ca metodist la Casa Corpului Didactic, a fost colaborator al revistelor „Gazeta de matematică”, „Preocupări didactice”, „Cărţi matematice”, „Apostolul”. Alături de dr. Gheorghe lacomi, a înfiinţat Asociaţia „Prietenii Ceahlăului” (1980).

După 1989, împreună cu alţi învăţători, a căutat prin arhive, a adunat acte, a întocmit dosare şi a reînviat Asociaţia învăţătorilor din judeţul Neamţ şi, odată cu ea şi prin ea, au fost redobândite cele două imobile ale dascălilor din Piatra-Neamţ. Din 1995, a fost preşedintele acestei instituții.

A trecut în neființă în ziua de 31 august 2019.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”