PREMII ȘI MENȚIUNI – CONCURSUL NICOLAE MILORD 2021

Astăzi, 25 martie, a avut loc procesul de jurizare pentru desemnarea premiilor ediţiei a cincea a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”. Proiectul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, care îşi propune promovarea şi afirmarea creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord, s-a desfăşurat pe două secţiuni – grafică şi pictură.

În competiţie au intrat, anul acesta, optzeci şi nouă de artişti plastici amatori reprezentând nouăsprezece şcoli de artă din întreaga ţară: Alba Iulia, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Timişoara şi Piatra-Neamţ.

Condiţiile desfăşurării concursului de anul acesta au fost unele speciale, date de actuala stare pandemică din lumea întreagă. Astfel, şcolile de artă din ţară nu au mai trimis fizic lucrările, precum a fost cazul celor patru ediţii anterioare, ci doar fotografii de calitate înaltă, jurizarea fiind făcută pe baza imaginilor recepţionate de organizatori.

Juriul care a decis premianţii a fost compus din Emil Nicolae, Ştefan Potop, Lucian Tudorache, Radu Cristian Macavei (artist plastic şi coordonatorul activităţii Şcolii Populare de Artă) şi Carmen Elena Nastasă (managerul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ).

Despre concurs şi concurenţi, trei dintre membrii juriului şi-au exprimat câteva opinii.

Emil Nicolae (critic de artă): „Făcând parte din juriu şi la celelalte ediţii, pot spune că m-am familiarizat cu nivelul învăţământului artistic, vorbind despre şcolile care au trimis lucrări. Eu n-aş spune că pandemia, pentru artişti, e o mare nenorocire. Uneori e o binefacere, pentru că te obligă să meditezi, să fii mai puţin furat de tentaţiile exterioare artei. Sigur, a fost o dificultate pentru juriu să aleagă, neavând lucrările fizic în faţă, aşa că a trebuit să ne rezumăm la imagine. Pe de altă parte, date fiind modalităţile de lucru propuse şi expresivitatea artistică, putem bănui talentul şi munca artiştilor. Ceea ce am constatat eu este faptul că ceea ce ne-au propus aceşti artişti în devenire are o calitate importantă. Cel puţin în privinţa premianţilor, consider că îi putem urmări mai departe, ei constituind deja o promisiune.”

Ştefan Potop (preşedintele filialei Neamţ a U. A. P.) a ţinut să-i felicite pe toţi participanţii „pentru că noi, juriul, am fost puşi în postura de a alege o poveste mai frumoasă bazându-ne mai puţin pe calităţile artistico-plastice, pentru că, aşa cum ştim cu toţii, arta trebuie apreciată nemijlocit.”

Lucian Tudorache (artist plastic, vicepreşedinte al filialei Neamţ a U. A. P.): „Arta în vreme de pandemie. De aici s-a plecat la această ediţie a V-a a Concursului «Milord». Mă bucur că, vizionând toate creaţiile înscrise în competiţie, am găsit lucrări bune şi foarte bune, lucrări cu un simţ al compoziţiei şi al culorii, cu o diversitate de tehnici, cu un rafinament al liniei grafice. Le urez succes atât laureatei şi premianţilor, cât şi tuturor participanţilor!”

Configuraţia premiilor ediţiei a V-a, martie 2021, arată astfel:

Marele Premiu: MARIA ANDRONOIU – „Vis lucid” (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu”, Brăila).

MARELE PREMIU – MARIA ANDRONOIU (Brăila) – Vis lucid,(50×70 cm, acrilic pe pânză)

Secțiunea pictură

Premiul I: Sulfiniţa AILENEI – „Timp încremenit” (Școala Populară de Artă Piatra-Neamț);

SECTIUNEA PICTURA – PREMIUL I: SULFINIŢA AILENEI (Piatra-Neamţ) – Timp încremenit (40×40 cm, ulei pe pânză)

Premiul II: Daria Maria APROTOSOAIE – „Ferestre a la Gaudi” (Școala Populară de Arte „George Enescu”, Botoșani);

Premiul III: Roxana VIZITIU – „Bocancul” (Școala de Arte „Octav Enigărescu”, Târgoviște);

Mențiuni: Mariana CHIRILĂ –„Meditatie’’ – (Centrul Cultural „Dunărea de Jos” – Școala de Arte Galați);

Iuliana CUCU – „Casa doctorului” (Şcoala Populară de Artă Focșani);

Ana-Maria ȘERBAN – „Transparență multicoloră” (Școala de Artă București).

Secțiunea grafică

Premiul I: Georgiana Geanina SUSANU – „Riduri de viață” (Centrul Cultural „Dunărea de Jos” – Școala de Arte Galați);

SECȚIUNEA GRAFICĂ: PREMIUL I – GEORGIANA GEANINA SUSANU (Galaţi) – Riduri de viață (tehnică mixtă pe carton, 40×50 cm)

Premiul II: IOANA FETCU– „Portret de fată” (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti”, Craiova);

Premiul III: Călina NICOLESCU VESELU – „Now” (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu”, Brăila).

Mențiuni: Radu COVACI – „Lumina în fereastră” (Școala de Arte Satu Mare);

Tatiana Gabriela POPA – „Primăvara” (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba);

Ioana NICULAE – Centrul Judeţean pentru Cultură Prahova – „Hope” (Şcoala Populară de Arte Ploiești).