SĂRBĂTORITA ZILEI, PICTORIȚA MARIANA PAPARĂ

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț o sărbătorește astăzi, de ziua ei, pe Mariana Papară, artist plastic recunoscut în lumea largă.

Pentru întreaga activitate artistică de până acum, precum și pentru modul strălucit în care a reprezentat arta plastică românească pe Mapamond, instituția noastră îi urează Marianei Papară: LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE ȘI PUTERE DE CREAȚIE PE MAI DEPARTE!

MARIANA PAPARĂ

S-a născut la 17 aprilie 1955, la Brăila. Își face studiile liceale în oraşul natal, apoi urmează Universitatea de Arte „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, a cărei absolventă este în anul 1978.

A desfăşurat activitate didactică la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ.

În anul 2000 se stabilește în Italia, la Torino, unde a deschis o galerie de artă şi a fondat Asociaţia Artistică Internaţională ARIPA.

Este membru U. A. P. şi al Asociaţiei Internaţionale AIAP – UNESCO. Din 2006 artista este președintă a Asociației Artistice Internaționale „ARIPA“, în cadrul căreia promovează arta românească contemporană.

Mariana Papară a colaborat cu galerii și instituții culturale din Europa, valorificându-și opera în peste 20 de expoziții personale și peste 70 de participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale.

Expoziţii personale (1978-2006) în ţară (Piatra-Neamţ, Bacău. Bucureşti), în străinătate (1979-2006): Roma, Veneţia, Paris, Olanda, Franţa. Expoziţii colective (1978-2009): România, Canada, Belgia, Spania, Suedia.

Lucrările sale se află în colecții de stat și particulare în Europa, America, Asia.

Artista este de asemenea prezentă cu lucrări în cele trei volume din Enciclopedia de Artă Italiană de la 1900-până astăzi, Catalogul General Artiști până astăzi.

În ultimii ani a revenit în Piatra-Neamț cu o serie de proiecte artsitico-didactice destinate în sppecial adolescenților pasionați de arta plastică.