Seara tânărului artist nemtean

Miercuri, 3 iulie 2019, ora 19:00, Teatrul Tineretului

SEARA TÂNĂRULUI ARTIST NEMŢEAN

Alina AZARIO – pian (Germania)

Invitat special:

Adrian ILIESCU – vioară (Germania)

În program:

JOHANN SEBASTIAN BACH

Partita Nr. 1 în Si bemol Major, BWV 825

Praeludium | Allemande | Corrente | Sarabande | Menuet I | Menuet II | Gigue

JOHANNES BRAHMS

Sonata pentru pian şi vioară  nr. 3, op. 108 în re minor

Allegro alla breve | Adagio | Un poco presto e con sentimento | Presto agitato

 ***Pauză***

 GEORGE ENESCU

Sonata pentru pian şi vioară nr. 2, op. 6 in fa minor

Assez mouvementé | Tranquillement | Vif

BELA BARTOK

Dansuri româneşti

Jocul cu bâta | Brâul | Pe loc |Buciumeana | Poarga românească | Mărunțel

 

 

Alina Azario

ALINA AZARIO

S-a născut la Piatra-Neamţ.

A început să studieze pianul la vârsta de 6 ani, cu profesoara Lina Șum. Aflată, de la vârsta de 10 ani, sub îndrumarea pianistei Mihaela Spiridon, a obținut numeroase premii pe plan național. La 15 ani are oportuniteatea de a-și continua studiile la Paris, unde se formează ca muzician profesionist alături de numeroase personalități pianistice.

Alina Azario a obținut aici cele mai înalte distincții de studiu, urmând cursurile profesorilor Jacqueline Bourgès-Maunoury, Jasmina Kulaglich și Christophe Bukudjian. Printre muzicienii care și-au pus amprenta asupra personalității ei artistice se numără cunoscuta pianistă Elisabeth Leonskaya, supranumită „Marea doamnă a Pianului”, Boris Berman, Géry Moutier, Jacques Rouvier, Laurent Cabasso, Théodor Paraschivesco și Boris Garlitsky.

De asemenea, a absolvit studiile de „Konzertexamen” (ciclu post-universitar) cu cele mai înalte distincții, sub îndrumarea renumitului pianist de origine rusă Evgeni Koroliov.

Pianista a fost distinsă cu Premiul I la Concursul Internațional de Pian „Citta di Stresa” (Italia), Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Pian din Cantu (Italia) și cu Premiul I la Concursul Lagny sur Marne (Franța). În 2011 a fost recompensată cu premiul „Hermann und Milena Ebel”.

Alina Azario a primit bursa de studii de la Ministerul Culturii din Franța, bursa „Leistungsstipendium” din Germania, bursa fundației „Oscar und Vera Ritter Stiftung”, bursa „Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.” și, în perioada 2014 – 2016, o bursă specială acordată artiștilor de către prestigioasa „Claussen-Simon-Stiftung”.

În luna martie 2014, Alina Azario a lansat prima sa înregistrare, cu lucrări de Jean-Philippe Rameau și Claude Debussy, realizată în colaborare cu radiodifuziunea germană NDR și cu casa de discuri „A&A Records”. Acest disc a fost desemnat, de către ascultătorii Radio România Muzical, ca fiind Discul de Muzică Clasică al Anului 2014.

De-a lungul carierei concertistice, Alina Azario a urcat pe scene de prestigiu din Franța, Germania, Olanda, Italia, Danemarca, Elveția, România, Bulgaria și Spania.

Din aprilie 2017, este directorul departamentului de pian la Jugendmusikschule Hamburg, instituția cea mai mare pentru invățământ muzical din Germania.

Alina Azario este inițiatoarea și directorul artistic al Festivalului Internațional „Clara Haskil”, care se ține în fiecare an la Sibiu.

În prezent, predă la una dintre cele mai importante instituţii de muzică din Germania, „Hochschule für Musik und Theater” din Hamburg.

Adrian Iliescu

ADRIAN ILIESCU

S-a născut în 1981 la București. În 2006 absolvă studiile Academiei de Muzică din Lübeck, la clasa profesorului Christiane Edinger. În 2010, începe studiile de Konzertexamen la Academia de Muzică din Hamburg, cu profesorul Kolja Blacher.

A câștigat numeroase premii în ţară și în străinătate: Premiul I la olimpiadele pentru vioară din 1993 și  până  în  1999,  Premiul  I  la  Concursul  internațional „Jeunesses Musicales“ din București (1996) și, în același an, Premiul special la Concursul  Internațional de Vioară „Kloster Schöntal“ din Germania și Premiul I la Concursul Internațional „Citta di Stresa” din Italia. În 1997 a câștigat Premiul Concursului internațional pentru tinerii violoniști „Takasaki” din Japonia, iar în 2006 a primit Premiul „Lübeck Furtwangler”.

Adrian Iliescu a participat la cursuri de măiestrie cu prof. Michele Auclair, Sachar Bron, Ruggiero Ricci, Wolfgang Marschner, Donald Weilerstein și Kolja Blacher. A susținut concerte în Germania, Franța, Italia, Anglia, Peru, Polonia și România. A concertat, ca solist, cu Orchestra Radio România, cu Orchestra Simfonică din Hamburg și cu „Del Peru National Orchestra”.

A fost concertmastru al Filarmonicii din Lübeck între anii 2004 și 2010. Din 2010 până în 2013 a fost membru al Orchestrei de Cameră din Stuttgart.

Adrian Iliescu cântă la o vioară G. B. Guadagnini din 1756.