ASTĂZI, 24 MAI, OMAGIEM MEMORIA TRADUCĂTOAREI DE LIMBĂ ENGLEZĂ ANTOANETA RALIAN

Antoaneta Ralian s-a născut la 24 mai 1924, la Bucureşti, într- familie de evrei din Roman, numele ei la naștere fiind Antoinette Stein. Viitoarea traducătoare de limbă engleză a fost elevă a Liceului „Roman-Vodă” din Roman, apoi a urmat Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti (1944-1948).

A coordonat secţia de traduceri a Direcţiei Generale a Editurilor (1950-1961). A fost redactor la E. P. L. U. (Univers) până la pensionare (1982). Debutat editorial în 1956, cu romanul „Ochelarii”, de Ana-Maria Ortese, traducând din limba italiană. Pentru traducerea unora dintre cele peste o sută de cărţi (romane, piese de teatru şi eseuri), dar şi pentru întreaga activitate, a fost distinsă de mai multe ori cu Premiul Academiei de Științe Bucureşti, Premiul Uniunii Scriitorilor, iar Departamentul de Stat al S. U. A. i-a acordat Diploma pentru activitate de promovare a literaturii americane în România (2002).

A avut colaborări cu revistele literare „Luceafărul”, „România literară”, „Secolul 20/Secolul 21”.

A trecut la cele veșnice în ziua de 26 noiembrie 2015.

Sursă de comentare: Constantin Tomșa, „Personalități ale culturii din județul Neamț”, editurile „Crigarux” și „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014.

Sursă foto: https://humanitas.ro/autori/antoaneta-ralian.