ASTĂZI, 25 MAI, OMAGIEM MEMORIA PICTORULUI PIETREAN CONSTANTIN FILIMON

S-a născut la 25 mai 1936, la Piatra-Neamţ. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti (1967). Din 1978, a fost profesor la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, dar și la alte şcoli din județ. A lucrat pictura monumentală, religioasă, pentru bisericile din Zapodeni (Iaşi), Muncel (Alba), Drăgeşti (Bihor), Verşeşti (Neamţ), Tigveni Bârseşti (Argeş). A participat la Saloane şi Bienale de pictură de la Piatra-Neamţ, de grafică din București (1971-1978) și în expoziții colective şi personale din Piatra-Neamţ (1981-1994). A expus în S.U.A. şi Canada (1980-1997), apoi în Mexic, Ungaria, Franţa, India şi Venezuela.

Un frumos portret i-a făcut cu ocazia unui vernisaj scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae: „Am putea face un experiment cu Costică Filimon, dacă l-am scoate din sală şi ne-am uita doar la tablouri, la întâlnirea autorului, senzaţia ar fi aceeaşi. Adică artistul îşi reprezintă foarte bine arta. (…) În principiu expoziţia evocă cele mai importante momente din creaţia autorului care se identifică foarte bine cu opera sa şi nu este detaşat de ea. Are curajul să rămână cu opera sa cu tot dinamismul şi toată criza pe care o duce cu el. Ne-am întâlnit pe stradă o dată şi mă gândeam că-mi va sări în cap pentru ce am scris într-o cronică, cum că ar face o pictură schizoidă. Mi-a spus că i-a plăcut ce am scris şi că am la el o sticlă de vin. Mai sunt lucrări în oraş cu care s-ar putea face o altă retrospectivă, este important ce s-a făcut. Pentru că pictorul Costică Filimon este risipitor cu lucrările lui, le împarte în toate zările. Deci privind la opera lui în timp iată ce avem, un artist important: Costică Filimon.”

A trecut la cele veșnice august 2013, la Piatra-Neamț.

Surse de comentare: Constantin Tomșa, „Personalități ale culturii din județul Neamț”, editurile „Crigarux” și „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014; Nicolae Sava, „S-a mai dus un boem” în ziarul „Ceahlăul” din 12 august 2013 (https://zch.ro/s-a-mai-dus-un-boem-a-murit-pictorul-constantin-filimon/).

Sursă foto: portet al lui Costică Filimon executat de Ștefan Potop.