ASTĂZI, 9 MAI, ÎL SĂRBĂTORIM PE SCRIITORUL VLAD VLAS

Scriitorul Vladimir (Vlad) Vlas s-a născut pe 9 mai 1946, la Cigoreni, Orhei, Basarabia.

A fost şeful Direcţiei de Cultură din Raionul Dondoşeni (Republica Moldova), redactor-şef al Revistei „Aurora” din Criuleni, apoi al primei reviste independente, în limba română, „Casa şi grădina” din Chişinău şi redactor la Editura „Litera”.

Stabilindu-se la Piatra-Neamţ, urmează carieră didactică. Este cunoscut publicului larg drept un valoros prozator şi eseist.

Este cunoscut pentru ideile sale unionist, fiind,în acelaşi timp un militant active al acestei idei.

A colaborat la revistele „Limba română”, „Literatura şi arta” (Chişinău), „Antiteze”, „Apostolul”, la „Monitorul” de Iaşi şi de Neamţ.

A publicat volumele „Culegătorii stropilor de soare”; „Basarabia acum”; „Cricova – împărăţia subterană a vinului”; „S(c)lavul din mine” (2008), „Aşteptând seninul” (2013); „Chemarea regatului spart” (2014) „Un strop de iubire” (2017), „100 fără Unire” (2018).

Despre cea mai recent carte, publicistul Mihai Merticaru spunea: „mesajul acestui caleidoscop al timpului  prezent șlefuit cu subtilitate umoristică  de experimentatul prozator Vlad Vlas consumă cu jertfa înaintașilor pe altarul Unirii de la 1918. Și cu neputința urmașilor de a apăra sufletul neamului  de virozele politicianiste  și dezastrele cronicizate ale vremi”.