CALENDAR AL PERSONALITĂŢILOR CULTURALE DIN NEAMŢ – 20 MAI

Constantin Bârliba

Constantin Bârliba s-a născut pe 20 mai 1937, la Vânători-Neamţ, actor. A absolvit Şcoala „Arhimandrit Chriac Nicolau”, din localitatea natală, apoi Şcoala Medie de Băieţi Nr. 1 din Piatra-Neamţ (1956). A fost instructor la Casa de Cultură din Piatra-Neamţ, a absolvit I. A. T. C., fiind repartizat la Teatrul „Victor-Ioan Popa” din Bârlad. S-a  transferat ulterior la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Se mută la Bucureşti şi va juca pe scena Teatrului „Ion Creangă”.

A interpretat diverse roluri în peste treizeci de filme: „Toamna bobocilor”, „Iarna bărbaţilor”, „Cursa”, „Buletin de Bucureşti”, „Lumini şi umbre”, „Drumeţ în calea lupilor”, acestea fiind cele mai importante.

A trecut în eternitate în ziua de 2 iunie 1990, la Bucureşti.

Georgeta Simon-Bota-Botescu

Georgeta Simon-Bota-Botescu s-a născut pe 20 mai 1939, la Bozieni, Dulceşti, azi, Ruginoasa, Neamţ. viitoarea prozatoare a fost absolventă a Liceului „George Bacovia” din Bacău. Ulterior s-a stabilit la Piatra-Neamţ.A debutat cu romanul „Mireasma clipelor de viaţă sau Manuscrisul cu şiret albastru” în 2006, după care a urmat  un al doilea roman, „Ultima doamnă” în 2010.

■ La 20 mai 1967 înceta din viaţă, la Bucureşti, Alexandru C. Gheorghiu. Născut în 1879, la Piatra-Neamţ, el a fost un cunoscut autor de manuale şcolare şi publicist. A absolvit şcoala primară în oraşul natal, apoi Şcoala Normală de Băieţi „Regele Carol I”, Bucureşti.

A fost institutor la Şcoala de Băieţi Nr. 1 şi la Şcoala de Băieţi Nr. 2 (director, 1904-1915), Piatra-Neamţ. A înfiinţat o cantină şcolară, pentru elevii, care veneau de departe la şcoală. Remarcat de Spiru Haret, devine revizor şcolar, iar după Primul Război Mondial, inspector general în Ministerul Instrucţiunii Publice.

Între 1933-1942, în mai multe rânduri, a fost primar la Piatra-Neamţ, timp în care s-a dat în folosinţă clădirea spitalului din oraş (14. 10. 1935) şi s-a finalizat construcţia clădirii Teatrului.

A avut colaborări în: „Adevărul literar şi artistic”; „Apostolul”; „Preocupări didactice”; „Propăşirea”; „Revista învăţătorilor şi învăţătoarelor”; „Reformatorul”.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Persnalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.