„CONCERT / CONCEPT” CU APRECIATUL PIANIST ȘTEFAN DONIGA

Apreciatul pianist Ștefan Doniga, cunoscut iubitorilor muzicii din Neamț, deschide seria evenimentelor desfășurate sub titlul „CONCERT / CONCEPT” cu un proiect-experiment dedicat compozitorului ucrainean Serghei Bortkiewicz.

În perioada 27 februarie – 9 martie 2023, pianistul Ștefan Doniga va susține un turneu național de recitaluri sub titlul „Experimentul BORTKIEWICZ”, dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România. Proiectul propune un portret componistic al creatorului postromantic ucrainean Serghei Edouardovich Bortkiewicz (1877-1952), realizat într-un format inedit: alături de lucrări camerale solistice, recitalul cuprinde și monumentalul Concert nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră intitulat „Per Aspera ad Astra” (prin suferință către lumină), pe care pianistul român îl va prezenta în format multi-playback, coordonând acompaniamentul orchestral în timp real dintr-o serie de materiale preînregistrate de orchestra simfonică a Filarmonicii Janaček din Ostrava.

„Experimentul BORTKIEWICZ” este însă mai mult decât un original recital de pian realizat cu ajutorul tehnologiei moderne. Dincolo de spectaculosul experiment logistic în sine, întâlnirile propuse de Ștefan Doniga sunt provocări adresate ascultătorilor de a experimenta înțelegrea rolului muzicii în context istoric dintr-un punct de vedere aparte și anume urmărind destinul unor partituri. Toate creațiile prezentate în recital sunt lucrări descoperite recent sau pe care Ștefan Doniga le-a înregistrat în premieră mondială, fiind creații considerate pierdute timp de aproape un secol. Întregul demers oferă astfel o perspectivă concretă asupra modului în care marile drame ale istoriei influențează destinul artei și își perpetuează efectele peste generații, fiind, dealtfel, un manifest cultural explicit pe care pianistul român îl lansează în legătură cu tragedia prezentă a poprului ucrainean, pentru care destinul lui Bortkiewicz devine un puternic simbol: în absurdul oricărui fel de război, la fel ca pierderile umane, și cele culturale sunt uriașe și ireparabile.

Povestea dramatică a vieții compozitorului ucrainean este, în sine, una marcată de marile tragedii ale secolului al XX-lea – ascensiunea comunismului și teroarea nazistă, însă muzica lui rafinează la nivelul sublimului toate aceste drame, transformând totul într-o meditație asupra evoluției societății și a calității artei de a fi martor viu al istoriei, experiența sentimentelor inscrise într-o partitură fiind mai impresonantă decât orice fel de relatare științifică.  

Repertoriul recitalului oferă un protret complet al compozitorului ucrainean, de la miniaturi instrumentale – mazurcile op. 64, trecând prin cel mai important gen cameral – Sonata nr. 1 pentru pian, pentru a culmina cu marele gen concertant prin partitura Concertului nr. 3 op. 32 în do minor. Programul recitalurilor cuprinse în turneul „CONCERT / CONCEPT – Experimentul BORTKIWEICZ” este următorul:

Luni, 27 februarie, ora 17:00 – Piatra Neamț, Sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean;

Miercuri, 1 martie, ora 19:00 – Sala de Spectacole a Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani;

Joi, 2 martie, ora 18:00 – Ateneul din Tecuci;

Luni, 6 martie, ora 17:00 – Sala de festivități a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați;

Marți, 7 martie, ora 15:00 – Sala de festivități a Școlii Populare de Artă „Vespasian Lungu” din Brăila;

Joi, 9 martie, ora 18:00 – Sala de festivități a Școlii Gimnaziale de Artă „Victor Karpis” din Giurgiu.

Proiectul „CONCERT / CONCEPT – Experimentul BORTKIWEICZ” este organizat cu valorosul parteneriat al postului Radio România Muzical și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Centrul pentru Cultuă și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, Ateneul din Tecuci – Fundația „Pelin”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați, Asociația pentru Realizarea Tinerilor prin Educație, Școala Populară de Artă „Vespasian Lungu” din Brăila, Liceul de Artă „Hariclea Darclée” din Brăila, Școala Gimnazială de Artă „Victor Karpis” din Giurgiu.