LA MULŢI ANI, LAURENŢIU DIMIŞCĂ!

Laurențiu Dimișcă s-a născut pe 17 ianuarie 1977, la Piatra-Neamţ. A urmat cursurile Liceului de Artã „Victor Brauner” din localitatea natală, ulterior absolvind Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (2001). Are un Master în pictură, obţinut la aceeaşi Universitate de Artă și Design din Cluj Napocainstituţie la care devine, în 2011, Doctor în arte plastice și decorative.

Apreciatul artist plastic nemțean a participat, în ţară, la numeroase expoziții personale sau de grup: Bacău, Bârlad, Bucureşti, Galaţi, Cluj-Napoca. La Piatra-Neamţ, a fost laureat cu Premiul U.A.P. în cadrul Bienalei „Lascăr Vorel”..

Peste hotare, Dimişcă a expus în Marea Britanie (Soho), Statele Unite (Broadaway – NewYork), Franţa (Paris, Lyon, Dijon, Vichy), Belgia (Bruxelles), Olanda (Rotterdam), Italia (Torino, Milano, Verona) şi în China (Shanghai).

Este curator şi Președinte al Fundației „Outsider Art” din România și Ambasador UNESCO – „Eurointegrare prin Artă“.

Din 2002, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamţ. De asemenea, este membru al Asociației Internaționale „Art en Marche”, Paris.

Colaborări: 2001-2004 cu Galeria „Vert” din Piatra Neamț; expoziție permanentă la Muzeul de Artă Brută din Lapalisse (Franța). A realizat o expoziție internațională, alături de alţi cincizeci de artiști specializați în artă brută, evenimentul fiind inițiat în România, sub titulatura „Vii și vinuri”.

A publicat volumul „Singular Art-Fest Romania 2009-2010 – Festivalul de Artă Singulară România, 2009-2010”, Editura C.M. Imago, Piatra-Neamț, 2009.

Artistul aparține noului val mondial al stilului Noua Figurație, jonglând între arta brută și arta contemporană. A organizat Saloane de artă brută în România şi a înființat prima Galerie-Muzeu-Centru de artă populară contemporană din România în satul Gura Văii, județul Neamț.

În 2014, la Teatrul „Țăndărică” din București, Laurenţiu Dimişcă a deschis în București prima galerie-atelier. Ulterior, avea să o inaugureze şi pe a doua, tot în Capitală, în august 2017, aceasta din urmă fiind, la data deschiderii ei, unica ce promova, aşa după cum se exprima iniţiatorul, „arta brută, noua figurație, rawvision, artmirabilism, arta naivă, arta populară contemporană, arta singulară, arta religioasă, outsider art”.

LA MULŢI ANI, Laurenţiu Dimişcă!

Surse de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din Judeţul Neamţ”, Editurile Crigarux şi Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2014; https://www.ambasadorinemteni.ro