NEAMT ART FESTIVAL ADUCE CONCERTE, LANSĂRI DE CARTE, EXPOZIȚII, ATELIERE ȘI DEMONSTRAȚII ARTISTICE ȘI SPORTIVE

În organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, se va desfășura, între 1 și 3 septembrie 2023, ediția a IV-a a Neamț Art Festival.

Proiect demarat în 2020, Neamt Art Festival este un spațiu deschis culturii și activităților social creative. Prin intermediul acestui amplu eveniment vor fi aduse în centrul istoric al urbei ateliere de caligrafie (coordonator, Gabriela Zamă), de împletituri din sfoară (coordonator, Elena Ciocârlan), de pictură decorativă pe lemn (coordonatori, artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu), de modelaj lut (coordonator, meșterul popular Ionela Lungu). Cu excepția atelierului de caligrafie, care va avea loc doar pe 1 septembrie (ora 16), toate celelalte ateliere se vor desfășura în fiecare dintre cele trei zile ale Neamț Art Festival, începând cu ora 17, în spații special amenajate pe platoul Curții Domnești.

Participarea la oricare dintre ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile stabilite de coordonatori.

În programul Neamț Art Festival, ediția a IV-a, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” a programat și o serie de demonstrații artistice și sportive. Vineri, 1 septembrie, programul demonstrativ va fi coordonat de coregrafa Anda Maria Acristinei, cea care va invita publicul prezent la Curtea Domnească să danseze pe ritmuri de vals și de dans tradițional grecesc. Sâmbătă, 2 septembrie, nemțenii vor avea parte de programe demonstrative de zumba, cu Bazil (ora 17.00) și de tango, cu „Tango Conect Piatra-Neamț” (ora 18). Programul demonstratiilor va fi încheiat duminică, 3 septembrie, de Asociația „Club Sportiv «Musashi Ju Jitsu»” Piatra-Neamț (ora 18).

În tradiția evenimentelor proiectului Neamț Art Festival, serile sunt dedicate evenimentelor artistice. Prima seară a ediției a patra va aparține celor de la Proiect Dacika. Concertul artistului Mihai Toma, inițiatorul și promotorul Proiectului Dacika, va fi deschis, de la ora 19 cu Gala Bijuteriilor, eveniment realizat în colaborare cu Loja Pasionaților de Mărgele. Seara se va încheia cu spectacolul „Eclipsis Solis”, o producție originală de teatru și foc, pusă în scenă de trupa „Amor Flammis”.

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, va avea loc la Curtea Domnească, de la ora16:00, vernisajul expoziţiei de pictură a artiştilor basarabeni, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova

Concertul serii va fi susținut de Orchestra Municipală „Camerata Chişinău”, avându-i solişti pe Natalia Tanasiiciuc, Igor Ţurcanu, Igor Podgoreanu.

A treia zi a Neamț Art Festival 2023 va fi deschisă pe 3 septembrie, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ (ora 11:00), de Şezătoarea Basarabiei, eveniment care cuprinde expoziţia „Cămaşa cu altiţă din Republica Moldova”, autor Olesea Enache. Va urma, în același loc, de la ora 12:00, evenimentul lansării cărţilor „Retorica vestimentară, cămaşa cu altiţă” și „Creatori, purtători şi admiratori ai costumului tradiţional din secolul al XX-lea”, ambele avându-le drept autoare pe Varvara Buzilă.

Concertul ultimei seri de la Neamț Art Festival va aparține celebrei trupe din Basarabia, Lupii lui Calancea (ora 19:00, platoul Curții Domnești).

Program NEAMȚ ART FESTIVAL, ediția a IV-a,
1-3 septembrie 2023, Curtea Domnească Piatra-Nea

Vineri, 1 septembrie 2023

Ateliere creative:
16.00 -19.00 Atelier de caligrafie, coordonator: Gabriela Zamă
17.00 -19.00 Atelier de împletituri sfoară, coordonator: Elena Ciocârlan
17.00 -19.00 Atelier de pictură decorativă pe lemn, coordonatori: artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu
17.00 -19.00 Atelier de modelaj lut, coordinator: meșter popular Ionela Lungu
Demonstrații artistice
17.00 -19.00 Atelierul de vals și dans traditional grecesc, coordinator: Anda Maria Acristinei
19.00 Proiect Dacika
Gala Bijuteriilor proiect realizat în colaborare cu Loja Pasionaților de Mărgele
Concert Mihai Toma
Spectacol „Eclipsis Solis”, o producție originală de teatru și foc, pusă în scenă de trupa „Amor Flammis”

Sâmbătă, 2 septembrie 2023

16:00 Expoziţie de pictură a artiştilor basarabeni, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (Curtea Domnească Piatra-Neamţ)
Ateliere creative:
17.00 -19.00 Atelier de împletituri sfoară, coordinator: meșter popular Elena Ciocârlan
17.00 -19.00 Atelier de pictură decorativă pe lemn, coordonatori: artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu
17.00 -19.00 Atelier de modelaj lut, coordinator: meșter popular Ionela Lungu
Demonstrații artistice și sportive
17.00 -18.00 Zumba cu Bazil
18.00 -19.00 Tango Conect Piatra-Neamț
Concert
19:00 Orchestra Municipală „Camerata Chişinău”
Solişti: Natalia Tanasiiciuc, Igor Ţurcanu, Igor Podgoreanu

Duminică, 3 septembrie 2023

11:00 Şezătoarea Basarabiei. Expoziţie „Cămaşa cu altiţă din Republica Moldova”, autor Olesea Enache (Muzeul de Artă Piatra-Neamţ)
12:00 Lansarea cărţilor: „Retorica vestimentară, cămaşa cu altiţă”, „Creatori, purtători şi admiratori ai costumului tradiţional din secolul al XX-lea”, autor: Varvara Buzilă.
Locaţia: Muzeul de Artă Piatra Neamţ / Complexul Muzeal Naţional Neamţ
Ateliere creative:
17.00 -19.00 Atelier de împletituri sfoară, coordinator: meșter popular  Elena Ciocârlan
17.00 -19.00 Atelier de pictură decorativă pe lemn, coordonatori: artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu.
17.00 -19.00 Atelier de modelaj lut, coordinator: meșter popular Ionela Lungu
Demonstrații sportive:
18.00 -19.00 Asociația „Club Sportiv «Musashi Ju Jitsu»” Piatra-Neamț
Concert
19:00  Lupii lui Calancea