OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI CONSTANTIN BORŞ

Pentru comunitatea nemţeană, profesorul Constantin Borş a fost o mare personalitate, care şi-a consacrat întreaga viaţă activităţii didactice. A fost considerat, pe drept cuvânt, întemeietorul şcolii de matematică din Neamţ, de sfaturile şi îndrumările sale beneficiind o serie de profesori care i-au urmat la catedră.

Constantin Borş s-a născut în ziua de 13 mai 1912, la Piatra-Neamţ,

A fost director al Liceului „Petru Rareș” între anii 1948 și 1951, după care, timp de peste 25 de ani a predat matematica la Liceul „Calistrat Hogaș”. În 1970, i-a fost conferit titlul de profesor emerit.

A fost ccolaborator la „Revista de matematică”, „Buletinul Matematica”, „Gazeta de Matematică şi Fizică”, „Pitagora”.

În decembrie 1969, la inițiativa sa, s-au sărbătorit 20 de ani de la înființarea filialei din Piatra-Neamț a Societății de științe matematice din RSR, care s-a remarcat printr-o activitate fructuoasă. Eforturile erau concentrate pe două idei: calificarea profesională și modernizarea predării. Activitatea practică a filialei era îndrumată de academicianul prof. Grigore C. Moisil și de prof. dr. docent A. Haimovici. Cu un an înainte a avut loc la Piatra-Neamț (15-16 iulie 1968), „Consfătuirea pe țară a matematicienilor”, lecțiile practice cu preșcolarii entuziasmându-i pe cei 70 de profesori participanți. Manifestarea a avut parte de aprecieri extrem de favorabile din partea lui Gr. C. Moisil: „Piatra-Neamț joacă un rol important în modernizarea predării matematicii”.

A fost distins cu titlurile de profesor fruntaş (1965), profesor emerit (1970), Cetăţean de al Municipiului Piatra-Neamţ.

Cu pseudonimul Lucian Mircea a semnat versuri în presa literară. A fost animator al Cercului Literar „Slova nouă” din Piatra-Neamţ. Împreună cu Constantin Prâsnea, Dumitru Almaş, Har. Mihăilescu, Constantin Gavriliu, Nichita Bistriceanu, a pus bazele primei filiale, din Piatra-Neamţ, a Uniunii Scriitorilor (1947). A obţinut locul I la un concurs de sonete al Revistei „Contemporanul”, fiind urmat de Ştefan Augustin Doinaş.

S-a stins din viaţă pe 10 ianuarie 1998, la Piatra-Neamţ.

Surse de documentare şi foto: Violeta Simina Moşu, „C.N. «Petru Rareș» 150 – Inegalabilul profesor Constantin Borș”, articol  postat la 9 septembrie 2019, pe „Dor de Neamţ”; Constantin Tomșa, “Personalități ale culturii din județul Neamț”, Editurile “Crigarux” și “Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014.