OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI VLADIMIR LAȘCU

Astăzi ne aducem aminte de Vladimir Lașcu, profesor eminent al urbei noastre.

S-a născut la 15 mai 1909, la Samara, Rusia. Tatăl său, medicul psihiatru Gheorghe Laşcu, a fost directorul Spitalului Coştiugeni din Chişinău, senator liberal şi vicepreşedinte al Senatului României, în perioada interbelică, iar mama sa, Ecaterina Laşcu, a fost actriţă de teatru. De-o demnitate rară, cumpătat, inteligent, înzestrat cu o forţă de muncă fără seamăn, distinsul dascăl s-a îndrăgostit de sport la 18 ani, când se afla la studii la Paris, la Facultatea de Medicină. „Pe atunci alergam semifondul, săream la înălţime, practicam înotul şi tot atunci am obţinut un rezultat bun – mai ales pentru acele timpuri – la 1.500 metri: 4, 25 minute.”

Îndrăgostindu-se subit de schi, s-a lăsat de medicină și „am plecat la Institutul de Educaţie Fizică din Bucureşti, pe care l-am absolvit în 1937. Aici am făcut sport de performanţă, schiul devenind «o dragoste fulgerătoare» transformată în pasiune.”

A fost absolvent al Academiei Naţionale Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.

A predat în mai multe localităţi din ţară, iar din 1949, la Liceul „Petru Rareş” şi la Şcoala Sportivă din Piatra-Neamţ.

A fost cunoscut și ca animator al activităţii sportive de performanţă. A înfiinţat secţia de schi a şcolii sportive şi a introdus jocul de baschet în practica sportivă a elevilor.

Colaborări: „Revista de educaţie fizică şi sport”, „Ceahlăul”, „Revista de pedagogie”, „Gazeta învăţământului”.

Autor al cărţii „Traversarea deşertului” (1991), Editura Albatros, București, 1991, un document preţios despre lagărele sovietice.

Distincții: Brevetul „Merite sportive” (1957); medalia „Meritul sportiv clasa întâi” (1967); Placheta şi diploma de profesor emerit (1969); Titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ” (1995).

A trecut în eternitate în ziua de 24 decembrie 1996, la Piatra-Neamț.

Surse de documentare şi foto: Violeta Simina Moşu, „A existat profesorul model Vladimir Lașcu”, articol  postat la 24 iunie 2017, pe „Dor de Neamţ”; Constantin Tomșa, “Personalități ale culturii din județul Neamț”, Editurile “Crigarux” și “Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014.