REMEMBER – PROZATOAREA LUMINIȚA PLOAIE CARTEA ZILEI – „VIS”

Este un roman de dragoste al regretatei scriitoare pietrene, cea trecută la cele veşnice în plin avânt creator. Cartea a fost lansată pe piață în anul 2007 (cu trei ani înainte de dispariția fulgerătoare a autoarei) de Editura „Nona”.

Impresionat la prima lectură, criticul de artă Lucian Strochi a descris în doar câteva cuvinte această carte: „microromanul Luminiţei ploaie este mai mult un poem de dragoste decât o operă epică.”

La lansarea romanului, profesorul Constantin Tomșa sublinia: „Cu toate cã ne aflãm în fata unui debut literar, mie mi s-a pãrut cã ar fi un debut absolut, pentru cã, în ansamblu, cartea Luminitei Ploaie este o reusitã, fiind o exceptie fatã de ceea ce se scrie în ultimul timp, autoarea detasîndu-se total de poluarea pornograficã prezentã în mai toatã literatura acestor timpuri. E o exceptie frumoasã, e scrisã într-o limbã curatã, e plãcere sã o citesti. Romanul se poate înscrie mai degrabã în rîndul operelor literare clasice, în timp ce îl citeam, am gãsit o usoarã asemãnare cu stilul Hortensiei Papadat-Bengescu.“

La rândul ei, Luminița Ploaie a mărturisit: „Am încercat sã scap de obsesii, sã privesc viata în ochi fãrã teamã si sã descopãr adevãratele valori. Am ajuns la pãrerea cã dacã avem rãbdare cu noi însine, putem descoperi cã sîntem minunati“.

Despre Luminița (Soponaru) Ploaie putem menționa că s-a născut la 4 mai 1965 – așadar, astăzi și-ar fi aniversat ziua de naștere. În decursul scurtei sale vieți (35 de ani) a publicat versuri și trei romane – „Vis” (2007), „Lacrimi în apus” (2008) și „Tăcerea din adâncuri” –, ultimul apărând postum, în anul 2011. Despre lansarea primelor două, Constantin Tomșa, în calendarul „Personalități ale culturii din județul Neamț” (editurile „Crigarux” și „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014), spunea că evenimentele au avut loc, din partea autoarei, cu „o totală discreție, încercând un vădit sentiment de stânjeneală”. Luminița Ploaie, spun cei care au cunoscut-o, a fost un suflet sensibil, discretă în relațiile cu societatea, decentă, amabilă și altruistă.

S-a stins din viață în ziua de 2 decembrie 2010, la Piatra-Neamț.