Vacanțe Muzicale XLVIII – „FANTEZIE ESTIVALĂ” – RECITAL CAMERAL SUSȚINUT DE PIANISTA RALUCA OUATU ȘI FLAUTISTUL TEODOR ȚÎRLEA

Joi, 6 iulie 2023, ora 18:00, la Sala „Calistrat Hogaș” (Consiliul Județean Neamț) se deschide cea de a cincea seară muzicală a Vacanțelor anului 2023. Protagoniști vor fi tinerii muzicieni Raluca Ouatu (pian) și Teodor Țîrlea (flaut). Intitulat „Fantezie estivală”, recitalul pianistei originară din Piatra-Neamț și a invitatului său va cuprinde lucrări din creația compozitorilor Joaquín Rodrigo, Georges Hüe, Robert Schumann și François Borne.

Program:

J. RodrigoFantasia para un gentilhombre
Georges HüeFantasie
R. SchumannFantasiestücke op. 73
F. BorneFantazie brilianta pe teme din opera „Carmen”, de Georges Bizet

_________________________________________________________________________

RALUCA ELENA OUATU

Conferențiar univ. dr. al Univesității Naţionale de Muzică din Bucureşti, Raluca Ouatu s-a născut la Piatra-Neamţ în septembrie 1982. A început studiul pianului cu prof. Mihaela Spiridon şi Mircea Dan Raducanu la Liceul de Artă din oraşul natal şi a continuat la București cu prof. Magda Stănescu, Marcela Nistor (Liceul „Dinu Lipatti”) Ioana Minei, Ana Pitiş.

A absolvit cursurile de licență, masterat și doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, cu prof. univ. dr. Dana Borșan și prof univ dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

Raluca Ouatu a beneficiat de burse de studiu în Germania, Polonia, Lituania şi Italia.

Începând din anul 2009, este director artistic al Orchestrei „Camerata Regală”.

Talentul său deosebit manifestat pentru domeniul muzicii de cameră şi al acompaniamentului a fost răsplătit cu mai multe premii: Premiul „The Best Accompanist” la „Virginia Zeani” Grand Prix, Premiul pentru acompaniament „Bianca” la Concursul Național „Ionel Perlea”, Premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator „Victoria Ștefănescu”, Diplomă de Maestru Acompaniator la Concursul Internațional „Haricleea Darclee”.

A fost acompaniator oficial la: Concursul Internaţional „George Enescu”, Concursul Internaţional „JM Events Romania”, Concursurile şi Cursurile internaţionale de dirijat orchestră „Micul Paris” – Bucureşti şi International Conducting „Jeunesses Musicales” Competition Romania.

A susţinut masterclass-uri pentru personalităţi ca Rony Rogoff, Michael Martin Kofler, Hedwig Swimberghe, Rockwell Blake, Liora Maurer, Marcin Habela, Lucas Meachem, Sharon Mohar, Teodor Țîrlea, Sivia Marcovici.

A colaborat cu Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat „George Enescu” Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele de Tineret „Camerata Regală” şi Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijată de Zubin Mehta, Orchestra Filarmonică Sankt Petersburg, Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, „Bucharest Brass Ensemble”.

TEODOR ȚÎRLEA

Începând cu anul 2016, Teodor Țîrlea (n. 1984) deține poziţia de prim-flautist al Orchestrei Simfonice din Norrköping, Suedia. În paralel, din octombrie 2022, este angajat pe postul de șef partidă – flaut la Filarmonica „George Enescu” București.

De-a lungul anilor, Teodor Țîrlea a activat ca prim-flautist la Düsseldorfer Symphoniker, Komische Oper Berlin, Gewandhaus Orchestra din Leipzig şi la Orchestra Operei Norvegiene din Oslo. De asemenea, a colaborat cu mai multe orchestre de renume: Orchestra Simfonică Radio din Stockholm, Orchestra del Gran Teatro del Liceu – Barcelona, ​​Deutsche Oper Berlin, şi s-a bucurat de colaborări cu dirijori celebri precum: Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Ivan Fischer.

Formarea sa artistică a început sub îndrumarea profesorului Vasile Gocan și a tatălui său – Florin Ţîrlea -, iar după absolvirea liceului a continuat cu Jean-Claude Gérard și Davide Formisano la Musikhochschule Stuttgart.

Înainte de a-și începe cariera profesională de muzician de orchestră, Teodor Țîrlea a fost membru al Accademia Teatro alla Scala din Milano, a participat la Pacific Music Festival Saporro (Japonia), Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein (Germania) și la Festivalul de Muzică Zermatt (Elveția), alături de renumitul ansamblu „Scharoun” al Filarmonicii din Berlin.

Ca solist, Teodor Țîrlea a concertat pe scenele Filarmonicilor din Norrköping, Iași, Bacău, Cluj-Napoca.

Fiind un susținător fervent al educației muzicale de înaltă calitate, Teodor Țîrlea, împreună cu familia sa, a înființat în anul 2012 Centrul de Pregătire Muzicală „Ars Cantus” – o școală privată de muzică, în orașul său natal, Cluj-Napoca.

De asemenea, începând cu anul 2019, Teodor Țîrlea a susținut cursuri de măiestrie atât în ţară – („Musica Kronstadt” Brașov, „Ars Cantus” Cluj-Napoca , Universitatea de Muzică București, Facultatea de Muzică Timișoara), cât și în străinătate („Piediluco Festival”, Italia).