Seara a treia a Vacanțelor Muzicale se va deschide marți, 4 iulie 2023, la sala „Calistrat Hogaș”
a Consiliului Județean Neamț, cu un prim recital cameral, soliști fiind Mihaela Spiridon (pian),
Ioana Mardare (violă) și Laurențiu Busnea (violoncel).
Program:
Jules Massenet – „Meditație” din opera „Thais”
Carl Maria von Weber – Șase variațiuni pentru violă și pian
Fritz Kreisler – Capriciu vienez
Carl Maria von Weber – Andante şi Rondo ungaresse
Fritz Kreisler – Praeludium and Allegro in the Style of Pugnani
Georg Friderich Haendel / Johan Halvorsen – Passacaglia
__________________________________________________________________________
MIHAELA SPIRIDON
Născută la Bacău, Mihaela Spiridon începe studiul pianului la vârsta de şapte ani sub îndrumarea profesoarei Delia Bălan şi a maestrului Ovidiu Bălan.
În anul 1981, absolvă cursurile Liceului de Artă din oraşul natal şi este admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia pian principal la clasa maestrului Gabriel Amiraş, iar în 1985 își susține examenul de licență la care obține nota maximă.
A publicat volumele: „Orizonturi ale pedagogiei muzicale. Metodologia studiului unui repertoriu pianistic”, „Wolfgang Amadeus Mozart – Sonatele pentru pian la patru mâini”, „Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi”, „Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mâini”, „Dacă era Miercuri, era Muzică”, „File din istoria Filarmonicii «Transilvania» din Cluj-Napoca”, „Douăzeci de ani de învățământ superior muzical la Piatra-Neamţ”.
Doctor în Interpretare muzicală, a inițiat Concursul Internațional de Pian „Carl Czerny”, Concursul Internațional de Vioară „Ion Voicu”. În calitate de director artistic, din anul 2006, coordonează programul Festivalului internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamţ” (2006-2008, 2014-2022).
IOANA MARDARE
Ioana Mardare a absolvit cursurile Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț. Studiile universitare de licență și master le-a finalizat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și studii Muzicale Teoretice, la clasa de violă a conf. univ. dr. Constantin Stanciu. În urma obținerii unei burse ERASMUS, s-a perfecționat la Viena, Austria, la Universität für Musik und Darstellende Kunst, studiind viola cu profesorii Wolfgang Klos, Ulrich Schonauer și muzică de cameră cu Peter Schumayer și Johannes Meissl.
A susținut recitaluri de violă solo, duet și cvartet, colaborând cu orchestre din țară și străinătate dintre care amintim: Opera Națională Română din Iași, filarmonicile „Moldova” din Iași, „Mihail Jora” din Bacău și cu cea din Botoșani (România), Webern Symphony Orchestra (Austria).
În prezent este profesor de violă la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț și artist instrumentist – violă la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.
LAURENȚIU BUSNEA
Este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, la clasa profesorului universitar dr. Anton Diaconu. În perioada 2007-2010, devine prim-violonist al cvartetului de coarde „Giocoso”, fondat sub îndrumarea profesorului universitar dr. Dan Prelipcean, violoncelistul binecunoscutului cvartet de coarde, „Voces”.
În aceeași
perioadă, cvartetul devine membru ECMA –
Academia Europeana de Muzica de Camera. În
acest context, LAurențiu Busnea participă la
mai multe cursuri de masterclass, având
oportunitatea de a lucra cu profesori și
interpreți de renume, precum: Johannes Meissl, Eberhard Feltz, Tim Vogler,
Evgenia Epshtein, Stefan Metz, Hatto Beyerle,
Ferenc Rados, Rainer Schmidt.
În anul 2009, ansamblul cameral „Giocoso” este
laureat cu Premiul III la Concursul Internațional „Charles Hennen”, Olanda.
Între anii 2007-2010, Laurențiu Busnea a susținut concerte în țări precum Austria, Germania, Belgia, Olanda, Turcia, alături de colegii din „Giocoso”.
Din anul 2011, colaborează cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, unde ia parte la diverse turnee care au avut loc în China, Coreea de Sud, Italia, Germania, Austria. De asemenea, din anul 2015 devine angajat permanent al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, în cadrul partidei vioara I.
În 2021-2023, colaborează cu Ansamblul „Avantgarde” din Bacău, la vioara I, sustinând diverse concerte în cadrul stagiunilor filarmonicilor din Sibiu, Bacău, Râmnicu Valcea, precum și peste hotare, în Grecia și Bulgaria.
În anul 2023, Laurențiu Busnea participă în cadrul Festivalului „Classix”, susținând un concert la Opera Națională Română din Iași, alături de același ansamblu „Avantgarde”.